Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Maakunta

Metsästysrajoitukset väljenevät vieraslajien torjumiseksi - myrkkyjen käyttö pysymässä silti kiellettynä

  • Pekka Puustinen
  • Tarmo Sotikov
Muun muassa supikoira on poistumassa riistaeläinluettelosta ja samalla pyyntirajoitusten piiristä. Muun muassa supikoira on poistumassa riistaeläinluettelosta ja samalla pyyntirajoitusten piiristä.

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut asetusmuutoksen, joka poistaa haitallisiksi vieraslajeiksi määriteltyjä eläimiä riistaeläinluettelosta ja sen myötä pyyntirajoitusten piiristä.

Maaliskuun alkupuolelle saakka lausuntokierroksella oleva asetusmuutos koskee supikoiraa, minkkiä, piisamia, rämemajavaa ja pesukarhua.

Vieraslajien pyyntivälineet säilyvät pääosin ennallaan. Esimerkiksi myrkyn tai sähköisten laitteiden käyttö pyynnissä olisi edelleen kiellettyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ehkä kriittisin asia muutosesityksessä on se, että supikoiran tai muun haitallisen vieraslajin saisi jatkossa lopettaa pyydysloukkuun ampumalla myös lähempänä kuin 150 metrin päässä lähimmästä rakennuksesta ilman rakennuksen omistajan tai haltijan lupaa.

Vähintään 150 metrin etäisyys on kirjattu metsästyslakiin. Ministeriö perustelee esitystä sillä, että eläimen kuljettaminen loukussa mahdollisesti pitkänkin matkan päähän lopetettavaksi aiheuttaisi sille tarpeetonta kärsimystä.

Heti tappavilla raudoilla saisi jatkossakin pyytää vain minkkiä ja piisamia mutta ei muita lajeja.

Tosin rämemajavaa saisi pyytää heti tappavilla vedenalaisilla raudoilla.

Asetus sallisi vieraslajien pyyntiin joitakin uusia välineitä kuten yöammuntaan tarkoitettuja tähtäyslaitteita ja keinotekoisia valolähteitä.

Eläinten pyydystämisessä ja lopettamisessa tulee käyttää lajin koko huomioiden riittävän tehokkaita aseita.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa