Tiistai, 26.3.2019 
Manu, Manne, Immo
Maakunta

Selvitys: Työmatkapyöräilyn voisi jopa kolminkertaistaa Joensuun ydinkaupunkiseudulla

  • Marita Jalkanen
  • Jarno Artika
Jopa puolet työmatkoista voisi Joensuun ydinkaupunkiseudulla tehdä polkupyörällä ja pyöräilyn osuuden kasvattaa työmatkaliikenteessä nykyisestä 16 prosentista jopa 48 prosenttiin, kun alueena ovat Joensuu, Kontiolahti ja Liperi.

Syksyn arkiliikenteessä pyöräilyn kulkutapaosuuden nostaminen noin puoleen tarkoittaisi työmatkapyöräilijöiden kolminkertaistumista nykyisestä noin 4 000 pyöräilijästä noin 12 000 pyöräilijään.

Laskelma on esitetty Joensuun työmatkapyöräilyn edistämisohjelmassa, jossa selvitettiin mahdollisuuksia ja keinoja työmatkapyöräilyn lisäämiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pyöräilyn lisäämisen mahdollisuuksia perustellaan muun muassa sillä, että kaksi kolmannesta Joensuussa ja lähikunnissa tehdyistä työmatkoista on alle kymmenen kilometrin pituisia eli periaatteessa pyöräilyyn sopivia.

Joensuun työmatkapyöräilyn edistämisohjelmassa tarkasteltiin erityisesti sähköavusteisen pyöräilyn avaamia mahdollisuuksia. Kokeilussa viisi henkilöä vaihtoi syyskuun ajaksi auton sähköavusteiseen pyörään muun muassa Ylämyllyltä ja Lehmosta Joensuun keskustaan.

Tulokset olivat lupaavia. Kaikki kokeilijat saavuttivat tai ylittivät tavoitteensa niin matkojen kuin nopeudenkin osalta.

Joensuun työmatkapyöräilyn edistämisohjelman raportti, raportin tiivistelmä ja vinkkilistat on julkaistu I Cycle JNS -sivustolla icyclejns.fi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa