Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Maakunta

Juuan tilasto osoittaa: Oivariinin suosio on kuusinkertainen kasvimargariiniin verrattuna - kunnanjohtaja toivoisi tiedettä mukaan keskusteluun

  • Anni Kuittinen
  • Marko Puumalainen

Juuassa hyvinvointilautakunta päätti tiistaina sekä maito- että rasvatuotteiden käytöstä. Hyvinvointilautakunta päätti palauttaa lasten ja nuorten ruokatarjoiluun kevytmaidon ja säilyttää Oivariinin valikoimassa.

Sivistysjohtaja Joona Leinonen esitti, että kunnassa olisi kansallisten ravitsemussuositusten mukaisesti siirrytty käyttämään rasvatonta maitoa tai piimää sekä leipärasvana margariinia. Tämä olisi tarkoittanut sitä, ettei Oivariinia enää tarjottaisi.

Esityksen perusteena oli ravitsemussuositusten lisäksi se, että Valio myöntää tänä vuonna koulumaitotuen enää rasvattomalle maidolle tai piimälle. Näin tämä olisi ollut myös kustannussäästö.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Joni Kortelainen teki keskustelun aikana esityksen, jonka mukaan hyvinvointipalveluissa ei siirrytä ravintosuositusten mukaisesti käyttämään rasvattomia tuotteita, ja että kevyt maito palautetaan valikoimaan luomumaitona. Lautakunta hyväksyi esityksen äänin 6-2.

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen kertoo huomanneensa, että koko maassa rasvan ympärillä vellovassa keskustelussa kiistetään tieteellisiä tutkimustuloksia. Hirvonen toivoisikin, että valtion ravitsemusneuvottelukunta puuttuisi keskusteluun.

- Näyttää siltä, että näitä tutkimustuloksia ei uskota kovinkaan laajasti kansan keskuudessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta voisi tuoda tieteen ääntä tähän voimakkaammin mukaan.

- Tuntuu, että ne makukysymykset voittavat näissä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on ollut yllättävänkin hiljaa tässä tilanteessa.

Juuassa, kuten monessa muussakin kunnassa, tarjotaan jatkossa sekä rasvatonta maitoa että margariinia, vaikka rinnalla on myös toinen vaihtoehto.

Esimerkiksi Juuan hyvinvointilautakunnan kokouksessa esillä olleesta hintavertailusta käy ilmi, että Oivariinin menekki Keijuun verrattuna on moninkertainen. Kunnan tilastojen mukaan Keijua kuluu päivässä yksi rasia, Oivariinia kuusi rasiaa. Lukuvuoden aikana Oivariiniin kuluu kunnan arvion mukaan noin 4 700 euroa ja Keijuun kaikkiaan noin 200 euroa.

Oivariini on puhuttanut tänä talvena monessa muussakin kunnassa. Alla aiempi juttumme Kontiolahdelta, missä oppilaat keräsivät adressin Oivariinin säilyttämisen puolesta.

Kasvirasvaan siirtyminen on nostattanut rasvakapinaa Kontiolahden kouluissa – "Nyt vain odottelemme vastauksia"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa