Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Maakunta

Kolumni: Kauppatorikysely antoi otoksen, jota ei voi noin vain ohittaa

Joensuun kaupunki järjesti kauppatorin kaavasuunnitteluun liittyen kyselyn, johon tuli harvinaisen paljon, lähes 1 100 vastausta. Kyselyllä selvitettiin muun muassa Joensuun keskustakohteiden arvostusta, kauppatorin käyttötarpeita ja suhtautumista torin rakentamiseen.

Tulokset ovat osin hämmästyttävää luettavaa.

Vastaajia oli enemmän kuin kaupungin kyselyissä yleensä. Reilusti yli tuhat on edustava otos. Toria enemmän Joensuun kaupunkisuunnittelu on kiinnostanut vain, kun valmisteltiin aseman seudun asemakaavaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihan nuorimpia lukuun ottamatta kysely kuvaa hyvin eri-ikäisten näkemyksiä. Vastaajista 20 prosenttia oli 18-29-vuotiaita nuoria aikuisia ja peräti 37 prosenttia 30-49-vuotiaita. Näin yli puolet vastanneista on alle 50-vuotiaita.

Tori on vastanneille tärkein Joensuun identiteettiä määrittävä paikka tai rakennus. Melkein 60 prosenttia nimesi torin Joensuuta eniten määrittäväksi paikaksi. Eliel Saarisen kunnianarvoisa kaupungintalo jäi huomattavasti vähemmille maininnoille.

Mielikuvia torin tarkoituksesta ja käyttötavoista määrittää hämmästyttävällä tavalla traditionaalisuus. Hämmästyttävällä siksi, että nuorillakin kärjessä ovat hyvin perinteiset torin käyttötavat: torikauppa, markkinat sekä kesäajan kahvilat ja ravintolat.

Heti neljäntenä tulee hallikauppa, jolla on vahva, yli 50 prosentin kannatus. Jo kuolevaksi luultu markkinaperinne saa torin toimintona yhtä vahvan, 65 prosentin kannatuksen kuin kesäkahvilat.

Torialueen pysyvien rakennusten paikka ei jaa näkemyksiä selvästi puoleen eikä toiseen. Kannatusta sai niin Koskikadun kuin Siltakadun puoli.

Kyselyt täydentävät kaavavalmistelun virallista, lainsäädännön muotoseikkoihin perustuvaa kuulemista. Valmistelun käynnistysvaiheessa ja kaavaluonnoksesta voi jättää mielipiteen ja lopullisesta kaavaehdotuksesta vielä muistutuksen. Parhaimmillaan mielipiteensä voi siis sanoa valmistelun aikana kolmesti.

Kaupunki antaa jokaiseen mielipiteeseen ja muistutukseen kirjallisen vastineen. Näin mielipiteen jättänyt saa - yleensä ja toivottavasti - perustellun vastauksen, vaikuttaako mielipide johonkin vai ei. Sekin on tosin nähty, että asukkaiden vaatimus hyväksyttiin yhdellä lauseella, ilman mitään perusteluita.

Mielipiteet ja niihin annettu vastine ovat osa kaavan aineistoa, jolloin voi nähdä, millaisilla perusteilla nämä asiat ratkottiin.

Kyselyiden vaikutus sen sijaan jää virallisen kuulemisen muotoja hämärämmäksi. Mistään ei näe perusteita, onko kyselyllä ollut jokin vaikutus.

Kyselyt eivät ole huutoäänestys lopputuloksesta. Saati, että äänestyksen voittaisi se, jos huutaa kovimmin. Kun näyttää löytyneen keino, jolla tavoitetaan kaikenikäisiä ja otos oli edustava, kauppatorin kaavavalmistelun soisi vastaavan kysymykseen, vaikuttiko kysely johonkin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa