Keskiviikko, 20.1.2021 
Sebastian
Maakunta

Enon koulu koululakkoon ensi viikolla - syynä sisäilmatilanne

  • Hannu Kauhanen

Enon vanhempainyhdistys ry on päättänyt ensi viikolla toteutettavasta koululakosta. Lakko pidetään 20.-22. maaliskuuta ja se koskee kaikkia peruskoululuokkia 1-9 sekä esikoululaisia. Asiasta päätettiin vanhempien yhteisessä kokouksessa 20. helmikuuta.

Vanhempainyhdistys päätti ryhtyä tiukempiin toimenpiteisiin enolaisten lasten ja nuorten kouluolojen kohentamiseksi, koska sen mukaan aktiivisten vanhempien ponnisteluista huolimatta Joensuun kaupunki ei ole tehnyt riittävän vakuuttavia ja nopeita ratkaisuja oppilaiden terveyden turvaamiseksi.

- Yhä useampi lapsi, nuori tai koulun työntekijä oireilee epäterveellisen sisäilmatilanteen vuoksi Enon koulussa. Liian moni heistä on jo saanut elinikäisen vaivan, joka tulee pahimmillaan vaikuttamaan mm. heidän opiskeluihinsa ja työelämään sijoittumiseensa tulevaisuudessa. Näin peruskoulun tasavertaisuus ei enolaislasten kohdalla toteudu: he ovat joutuneet maksamaan ilmaisesta koulutuksesta terveydellään, yhdistys toteaa torstaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhempainyhdistys vaatii, että Enon koulun A-rakennuksen käyttö lopetetaan tämän kevään aikana, ja opetus siirretään kokonaisuudessaan C-rakennukseen ja väistötiloihin.

Sen mukaan oireilevia on paljon sekä oppilaissa että henkilökunnassa ja iltakäyttäjissä. Rakennuksessa on tehty jo kaksi tiivistyskorjausta, joista ei ole seurannut kohennusta tilanteeseen.

Vanhempainyhdistyksen mukaan myös Uimaharjun koulun sisäilma on huolellisesti tutkittava ennen kuin sinne aletaan tekemään tilamuutoksiin liittyvää remonttia. Yläkouluopetus on suunniteltu siirrettäväksi Uimaharjuun.

Yhdistyksen mukaan oireilmoituksia on tehty Uimaharjussa vuosina 2017 ja 2018. Kaksi henkilökunnan jäsentä on siirretty muualle, viimeisin siirto tehtiin syksyllä 2018. Siitä, miten koulun vanhan osan kosteus-ja mikrobivauriot on korjattu, ei yhdistyksen mukaan ole olemassa dokumentteja.

Yhdistys tähdentää vielä, että ellei kaupunki lopultakin kuuntele vanhempien hätää Enon lasten puolesta ja ala viipymättä toimia näiden oppilaiden terveyttä turvaavien tavoitteiden toteuttamiseksi, lakkopäiviä tulee lisää.

Enon koulusta marssitaan ulos keskiviikkona 20. maaliskuuta kello 12.30, ja torstai ja perjantai ovat lakkopäiviä.

Rehtori Timo Alanko sanoo, että jää nähtäväksi, kuinka iso osa oppilaista sitten osallistuu lakkoon. Enon koulussa on kaikkiaan noin 245 oppilasta.

– Varmasti esimerkiksi ruokahuolto sitten arvioi, kuinka paljon ruokaa tarvitsee tehdä. Opetus järjestetään, jos luokassa on yksikin oppilas. Ja normaaiin tapaan huoltajien tulee toimittaa oppilaasta poissaoloilmoitus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi