Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Maakunta

Kolumni: Mieluummin vieras meille kuin firma meiltä ulkomaille

Kun työttömiä työnhakijoita on alueella kymmenisentuhatta ja samaan aikaan jopa 2 000 henkilön verran työvoimavajetta, niin jokin järjestelmässä ei toimi.

Kun lisäksi Pohjois-Karjalassa ammattiin valmistuneiden jääminen vaille työpaikkaa on 8-9 prosenttiyksikköä koko maan keskiarvoa korkeampi ja liki 40 prosentilla työttömistä nuorista ei ole ammatillista koulutusta, niin paneehan se miettimään.

Yksin Pohjois-Karjalassa tilanne maksaa kunnille ja valtiolle laskennallisesti puoli miljardia euroa. Yrityksiltä puolestaan jää saamatta liikevaihtoa työvoimavajeen seurauksena 50-100 miljoonaa euroa (Karjalainen, 6.3.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varsinkin elinkeinoelämän järjestöt ja koulutusorganisaatiot ovat tehneet maakunnassa pitkään hyvää yhteistyötä koulutuksen ja työelämän karikoiden tasoittamiseksi, jopa poistamiseksi.

Hyvä ei aina kuitenkaan ole synonyymi tuloksellisuudelle. Sen edellä olevat numerotkin todistavat.

Ketään ei silti kannata ruveta sormella osoittelemaan.

Todennäköisesti on vaan niin, että liian usein yrityksissä ja julkisella sektorillakin kyetään havainnoimaan työelämän ja -menetelmien muutoksia vasta niiden jo tapahduttua.

Tästä aiheutuvaa osaamisvajetta olisi mahdollisuus paikata ennakoinnilla. Kysymys kuuluu, kuinka monella esimiehellä tai yksikön vetäjällä on reaalisia mahdollisuuksia jatkuvaan ennakointiin!

Senkin voi myöntää ihan omien asenteidenkin valossa, että meidän työkulttuurissamme on turhan paljon muutosvastarintaa.

Ja vaikka koulutuksen järjestäjät pyrkivät yhdessä työelämän kanssa räätälöimään uusia opintokokonaisuuksia, ei niillä ole valmiutta tarjota lisäkoulutettuja osaajia ensi viikolle, jos saavat tiedon tarpeesta vasta tänään.

Peukaloita ei onneksi ole jääty pyörittelemään.

Maakunnassa on pantu kattavalla joukolla niin sanotusti uusi pykälä silmään haettaessa ratkaisuja tilanteeseen.

Käynnissä on useita toimenpidekokonaisuuksia, joille antaa selustatukea hyvin kirjoitettu maakunnan koulutus- ja sivistysstrategian päivitys (Karjalainen, 9.3.).

Nuorille tutkinto ja töitä, aikuisten osaamisvajetta pois ja tekijöitä avoimiin työpaikkoihin. Yksin näillä voitaisiin maakunnan työllisyyttä kohentaa useamman tuhannen työntekijän verran.

Se olisi jättiparannus sekä työtä vaille olevien elämään että julkiseen talouteen.

Vaalienkaan alla ei kannata karsastaa keskustelua työperäisestä maahanmuutosta.

Kun omia osaajia ei riitä ja tulijoita olisi, niin tänne vain töihin. Keski-Karjalassa toimitaan jo (Karjalainen, 7.3.).

Toki vastustaa voi, jos myöntää riskin. Sen, että yrityksetkin osaavat äänestää jaloillaan, viedä työn sinne, missä tekijätkin ovat. Vaikka ulkomaille.

Kuitenkin vain parhaat pystyisivät lähtemään. Eiköhän pidetä ne täällä. Tulkoon vieraita sen verran kuin tarpeen on.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa