Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Kolumni: Matkailun luulisi kuntia kiinnostavan

Aurinkoa, jäätelöä, hyviä fiiliksiä retkipoluilla ja museokahviloissa. Viimeistään tässä vaiheessa vuotta alkaa jo toivoa, että jälleen ensi kesänä tulisi eteen paljon hauskoja paikkoja.

En liene ainoa matkailusta pitävä ihminen. Matkailun arvellaan kasvavan Suomessa jopa 3–5 prosentin vauhtia vuosittain.

Suomen syrjäisillä kolkilla matkailu edustaa ainoita elinkeinoja, jolle voi odottaa valoisaa tulevaisuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aktiivisten matkailuyrittäjien saaminen mihin tahansa kuntaan luulisi olevan kaikille mieluisa asia. Kateus ja epäluulo pois, syli auki uusille tekijöille.

Matkailu, jos mikä, on työvaltainen ala, jossa verkostoituminen on välttämätöntä. Ura alkaa usein itsensä työllistämisellä.

Pohjois-Karjalan matkailuyrityksistä enemmistö on pieniä. Se on valtti, koska moni on jo nähnyt Rovaniemen SantaParkin kaltaiset mammuttikohteet ja kiertää ne jatkossa kaukaa. Minulle tuo kauppakeskusta muistuttava matkailupyydys kumisi tyhjyyttään.

Uudelleen sen sijaan haluaisin käyskentelemään Lieksan ulkomuseoon, joka on muuten Suomen toiseksi suurin laatuaan. Ja aivan liian vähän tunnettu omassakin maakunnassa.

Ilahduin Keski-Karjalan ensi kesän viikko-ohjelmasta. Se on painettuna esitteenä ja verkossa suomeksi ja englanniksi. Toivon sen kaikille numeroille menestystä, koska jotain juuri tuollaistahan pitäjillä liikkuva lomalainen etsii: kalenterin, josta voi katsoa, mitä tänään on tarjolla.

Viikko-ohjelma on upeaa yhteistyötä, johon yrittäjät ovat sitoutuneet. Tarjonta on paketoitu tyylikkäästi: piirakkapaja, loimulohi-ilta, melontaretki, karaokepirskeet ja mehiläissafari. Kiitosta siitäkin, että hinnat ovat esillä.

On selvää, että matkailun on haettava suurin kasvu ulkomailta. Siellä on miljoonia ihmisiä, jotka antaisivat paljon päästäkseen koskettamaan lunta. Miten uniikkeja ovatkaan pehmeät suot, vanhat metsät, puhtaat järvet!

Saksalainen ystäväni jaksoi hämmästellä, miten Suomen road tripillämme hellekesänä vähän väliä kaarsin auton yleiselle (ja ilmaiselle) uimarannalle. Usein olimme ainoat siistien pukukoppien käyttäjät ja veteen pulahtajat.

Lentomatkailu kallistuu lähivuosina väistämättä, ja osa ihmisistä – maapallon onneksi – alkaa miettiä entistä tarkemmin, miten matkustaa.

Parhaimmillaan lentokriittisyys avaa ihmisten silmät lähiseutujen mahdollisuuksille. Me pohjoiskarjalaiset voimme itsekin nauttia vaikkapa naapurimatkailuyrittäjän ihmeellisestä kukkamerestä (Kuhhaus Rääkkylässä) tai Outokummun ainutlaatuisesta Vanhasta Kaivoksesta. Välttämättä mitään parempaa ei löydy etelän turistikohteista tai edes valtamerten takaa.

Ja vastaavasti Pohjois-Karjalaa kannattaa markkinoida eurooppalaisille, jotka pääsevät tänne autoillaan ja hulppeista autolautoista matkalla nauttien.

Toivottavasti tulevaisuuden trendi on kiireetön, maita ja meriä pitkin matkustaminen. Silloin näkee enemmän kuin lentokoneesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa