Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Maakunta

Anu Vehviläinen keskustan vaalitappiosta - "Tulos on surkea"

  • Taru Väänänen

Keskustan vaalivalvojaisia vietettiin Joensuussa puolueen piiritoimistolla hiljaisissa tunnelmissa. Paikalla oli parhaimmillaankin alle kymmenen ihmistä.

Pohjois-Karjalan keskustan toiminnanjohtaja Antti Varis otti ennakkoäänten tuloksen vastaan tyynenä. Viisi paikkaa olisi ollut voitto, hän sanoo.

Piirin varapuheenjohtaja Ville Toivanen painotti, että paikallisesti keskustaan ehdokkaat tekivät kovat kampanjat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ehdokkaat olivat tosissaan liikkeellä. Monilla oli kalenterissa yli sata vaalitilaisuutta.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä tunnusti puolueen tappion varhaisessa vaiheessa ääntenlaskentaa. Valtakunnallisesti tulos oli keskustan eduskuntavaalihistorian heikoin, ja Anu Vehviläinen antoi sen kuulua äänenpainoissaan.

– Henkilökohtaisen tuloksen takia olen kohtalaisen hyvällä mielellä, mutta valtakunnallisesti tulos on surkea.

Sitä, nähdäänkö keskusta tulevalla hallituskaudella oppositiossa, ei Vehviläinen halunnut vielä tässä vaiheessa spekuloida. Hallitusneuvotteluista myös Vehviläinen ennustaa vaikeita.

– Ennen oli kolme suurta puoluetta. Puoluekenttä on sirpaloitunut. Nyt on rykelmä pienempiä puolueita, mikä tuottaa yllätyksiä ja tekee asetelmasta aivan erilaisen aiempaan verrattuna.

Vehviläisen mielestä keskusta onnistui talous- ja työllisyystavoitteissaan, mutta vaikeat päätökset veivät kannatuksen pohjalukemiin.

Vaalivalvojaisissa niin ikään paikalla ollut Kontiolahden paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jertta Harinen on viime kuukausina tavannut runsaasti äänestäjiä ja puolueväkeä vaaliteltoilla.

Hän näkee, että keskustalaisten ääniä on valunut perussuomalaisten lisäksi kristillisdemokraateille Savo-Karjalassa.

– Keskusta ei ole kyennyt ajamaan maanviljelijöiden asioita. Se on varmasti näkynyt äänten valumisella perussuomalaisille. Myös taksiuudistus on ollut täälläkin iso asia.

Päivitetty klo 22.34: Päivitetty juttu kauttaaltaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa