Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Maakunta

Kolumni: Pohjois-Karjala otti hämmästyttävän selkävoiton Savosta

Savo-Karjalan vaalipiirissä tapahtui eduskuntavaaleissa sama kuin koko valtakunnassa: SDP ja perussuomalaiset voittivat, keskusta koki rökäletappion ja kokoomus säilytti asemansa.

Karjalainen ja Savon Sanomat mittauttivat puolueiden kannatuksen Savo-Karjalassa maaliskuun lopulla. Tämä 2.4. julkaistu gallupimme oli muuten likimain sama kuin eilinen vaalitulos, paitsi että SDP:n odotettu vaalivoitto kutistui vaalipäivään mennessä selvästi ja perussuomalaiset kiri täällä kannatuksessaan sen ohi. Samansuuntainen muutos tapahtui näiden puolueiden kannatuksessa valtakunnallisesti, mutta niiden lopullinen paremmuusjärjestys oli niukasti toisinpäin.

Perussuomalaiset voitti varsinaisena vaalipäivänä annetuissa äänissä myös keskustan Savo-Karjalassa, mutta keskusta säilyi tappiostaan huolimatta silti täällä selvästi suurimpana ryhmittymänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjoiskarjalaiset ehdokkaat ottivat Savo-Karjalan vaalipiirin 15 kansanedustajapaikasta kahdeksan, mikä on enemmän kuin osattiin odottaa. Äänioikeutettujen määrässä Pohjois-Karjala häviää nimittäin Pohjois-Savolle prosenttiosuuksin 40–60, eli kuusi paikkaa oli odotetumpi määrä.

Ei tämä mikään maakuntien välinen sota sentään ollut, ja Daavid ja Goljat -vertailut sikseen, mutta kyllä Pohjois-Karjala otti nyt hämmästyttävän selkävoiton Pohjois-Savosta.

Ehdoton yllättäjä läpimenijöiden joukossa on outokumpulainen Sanna Antikainen (ps.), ei niinkään siksi, että tuli valituksi, vaan siksi, että hän nousi vaalipiirissä perussuomalaisten ykköseksi ohi niin ikään eduskuntaan nousevien joensuulaisen Jussi Wihosen ja kuntavaalien Kuopion äänikuningattaren Minna Reijosen.

Outokumpu saa toisenkin kansanedustajan Hanna Huttusesta (kesk.), joka teki hurjan vaalikampanjan ja sai melkoisen 50-vuotissyntymäpäivälahjan. Jatkonsa varmistaneet keskustan täkäläiset kansanedustajat, joensuulainen Anu Vehviläinen ja ilomantsilainen Hannu Hoskonen olivat odotetun kivikovia.

Tämä keskustan pohjoiskarjalaisten kovien nimien suoranainen ylitarjonta yhdessä puolueen vaalitappion kanssa koituivat eduskunnasta putoavan liperiläisen Eero Reijosen kohtaloksi.

SDP:n kansanedustajiksi ylsivät odotetusti joensuulaiset Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen, ja vihreiden joensuulaisen Krista Mikkosen uudelleenvalinta oli jo ennakkoon melkoisen saletti juttu.

Kun kokoomuksella ei ollut Pohjois-Karjalasta yhtä selvää kärkiehdokasta, molemmat edustajapaikat menivät Savoon. Kaipa se on vain kohtuullista.

Mielenkiintoiset vaalit ja kimurantti lopputulos. Enemmistöhallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa.

Keskusta on tällä vaalituloksella tuomittu oppositioon, ja Pohjois-Karjalan ministerihaaveet ovat nyt Krista Mikkosen varassa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa