Maanantai, 17.6.2019 
Urho
Maakunta

Enon terveysasemalla ja hammashoitolassa havaittu vakavia sisäilmaongelmia - palveluihin tulee muutoksia

  • Jani Leinonen
  • Suvi Palosaari
Enon terveyskeskus kuvattuna huhtikuussa. Enon terveyskeskus kuvattuna huhtikuussa.

Enon terveysaseman ja hammashoitolan toimintaan suunnitellaan muutoksia vakaviksi muuttuneiden sisäilmaongelmien takia, tiedottaa Siun sote. Lääkärien ja hoitajien vastaanotoille sekä näytteenottopisteelle on löydetty korvaavat tilat Enosta, mutta osa hammashuollon palveluista joudutaan todennäköisesti siirtämään lähialueen hammashoitoloihin.

Enon terveysasemakiinteistön sisäilmaongelmat ovat olleet Siun soten tiedossa pitkään. Ongelmia on ratkottu jo Joensuun kaupungin aikana sekä toiminnan siirryttyä Siun sotelle, mutta ongelmat ovat jatkuneet. Maaliskuun lopulla valmistuneiden uusimpien sisäilmatutkimusten perusteella lääkäreiden ja hoitajien sekä hammashuollon nykyisten tilojen käytöstä on luovuttava.

- Selvityksessä todettiin rakenteiden mikrobivaurioitumista, joka heikentää sisäilman laatua. Pahimmat vauriot ovat terveysaseman vastaanottotiloissa ja hammashoitolan tiloissa, ja niiden käyttö on todettu työntekijöiden terveydelle haitalliseksi, kertoo Siun soten työsuojelupäällikkö Mikko Simonen tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun soten ja tilat omistavan Joensuun kaupungin yhteistyössä teettämien selvitysten perusteella samassa kiinteistössä toimivien terveyskeskussairaalan ja neuvolan tilat ovat paremmassa kunnossa, ja niiden käyttöä voidaan jatkaa.

- Pystymme siirtämään lääkärien ja hoitajien vastaanotot sekä Islabin näytteenottopisteen toisiin tiloihin saman kiinteistön sisällä. Tiedämme tarkemmat remontti- ja muuttoaikataulut huhtikuun lopulla, kertoo terveysasemien ylihoitaja Johanna Ahvalo.

Sen sijaan hammashuollon tilanne on vaikeammin ratkaistavissa, sillä hammashoitolan siirto toisiin tiloihin edellyttäisi mittavaa remonttia. Kustannukset olisivat arviolta 100 000 euron luokkaa, ja remontista aiheutuisi haittaa muulle palvelutuotannolle tiloissa. Sisäilmaselvitykset edellyttävät myös pikaista siirtymistä pois nykyisistä tiloista.

Siun soten palvelutuotantosuunnitelmassa Enon hammashoitolan on suunniteltu lakkaavan, kun Kontiolahden uusi terveysasema valmistuu. Nämä seikat huomioiden tilat omistava Joensuun kaupunki on arvioinut, ettei tilojen remontointi ole taloudellisesti eikä toiminnallisesti järkevää.

- Suunnitteilla on nyt ratkaisu, jossa Enon aikuisväestö voisi asioida missä tahansa muussa Siun soten hammashoitolassa, sen mukaan mikä kenellekin parhaiten sopii. Esimerkiksi Kontiolahden, Heinävaaran, Ilomantsin tai Joensuussa Siilaisen hammashoitoloissa, kertoo johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen.

- Lisäksi rakentaisimme Enon neuvolan yhteyteen kevyemmän hammashoitohuoneen, jossa voimme tehdä liikkuvan hammashoitoyksikön avulla neuvolaikäisten ja alakoululaisten hammastarkastukset sekä yksinkertaisemmat lasten oikomishoidot, Vänttinen jatkaa.

Henkilöstövähennyksiä ei ole tarkoitus tehdä vaan Enon hammashoitolan henkilöstö siirtyisi työskentelemään muihin Siun soten hammashoitoloihin.

Tarkemmat suunnitelmat siitä, miten palvelut järjestetään sekä mihin tiloihin ja millä aikataululla palvelut muuttavat, valmistuvat huhtikuun loppuun mennessä. Henkilöstö on ollut tiiviisti mukana selvitysten tekemisessä ja vaihtoehtojen pohdinnassa koko selvitystyön ajan. Näillä näkymin muutokset toteutuisivat kesäkuun loppupuolella.

Lähde: Siun sote

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa