play

Suuret selät avoinna

Tilastot vahvistavat jäiden tulon olevan reippaasti myöhässä takavuosiin verrattuna.

Tilastot vahvistavat jäiden tulon olevan reippaasti myöhässä takavuosiin verrattuna. Kuva: Jouni Turunen

Mikko Ahvenainen

Poikkeuksellisen lämmin alkutalvi on pitänyt maakunnan suuret järvet jäättöminä harvinaisen pitkään. Jääkannen tuloa on toki saanut odottaa aikaisemminkin, mutta yleensä suurimmat vesialueet ovat saaneet jääpeitteen viimeistään joulunpyhien jälkeen. Nyt näyttää siltä, että avovettä riittää vielä ensi vuoden puolelle.
Tilastot vahvistavat jäiden tulon olevan reippaasti myöhässä takavuosiin verrattuna. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen rakennusmestarin Esa Päivisen mukaan Pielinen sai vuosina 1960–1980 jääpeitteen keskimäärin 21. marraskuuta, Höytiäinen 7. joulukuuta ja Pyhäselkä 13. joulukuuta.
Järvet voivat jäätyä hyvinkin nopeasti, mikäli olosuhteet sen sallivat. Tuuleton sää ja pakkanen tuovat jääkannen muutamassa päivässä, sillä pintavesi on todella kylmää.
– Lähellä nollaa astetta, vain muutaman kymmenyksen sen yläpuolella, Päivinen mainitsee.
Pielisen pohjoisosissa avovedet lainehtivat alkuviikosta vapaana. Vuosikymmeniä Paalasmaalla verkolla kalastanut juukalainen Pertti Gröhn pitää kuluvan talven tilannetta poikkeuksellisena.
– 40–50 vuotta olen pitänyt verkkoja ja koskaan aikaisemmin ei ole ollut sellaista tilannetta, että ainakaan osaa verkoista ei olisi saanut jouluun mennessä jään alle, hän sanoo.