Tulosta tämä sivu
Maakunta

Avi: Liperin päiväkotien henkilöstömitoituksessa puutteita

Kuvituskuva Kuvituskuva

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan Liperin kunnan päiväkodeissa ei ole noudatettu varhaiskasvatuslaissa säädettyä henkilöstömitoitusta. Henkilöstömitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota alle kolme- ja yli kolmevuotiaiden ryhmissä.

Aluehallintovirasto kiinnittää huomionsa myös siihen, että lapsiryhmille tulee lähtökohtaisesti olla käytössä omat toimintatilat, kun on päätetty toimia yhden, kahden ja kolmen kasvattajan lapsiryhmässä.

Lisäksi aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että Liperin kunnan varhaiskasvatuspäätöksiin kirjataan lapsen oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aluehallintovirasto antoi päätöksensä 10. syyskuuta ja pyytää Liperin hyvinvointilautakuntaa toimittamaan selvityksen epäkohtien korjaamiseksi 31.1. 2020 mennessä.

Liperin varhaiskasvatuksen ongelmat tulivat ilmi kesällä 2018, kun huoltajat ja kuntalaiset tekivät epäkohtailmoituksia päiväkotien toiminnasta. Ilmoitukset koskivat henkilöstömitoituksen riittävyyttä, lasten turvallisuutta ja toiminnan organisointia. Ilmoitusten mukaan päiväkotien henkilöstömitoituksessa on toistuvasti suhdeluvun ylitystä erityisesti aamuisin ja iltapäivisin.

Aluehallintoviraston selvityksen mukaan Liperin päiväkotien lapsimäärät ovat ylittyneet toistuvasti ja peräkkäisinä päivinä maalis-toukokuussa 2018. Lautasuon, Metsälän ja Viinijärven päiväkodeissa ylityksiä on ollut jopa useiden viikkojen aikana. Näissä päiväkodeissa sekä Liperin päiväkodissa kaksi lasta on käyttänyt joinakin päivinä samaa paikkaa yhtä aikaa.

Liperin kunnan vastauksen mukaan ylitykset ovat johtuneet esimerkiksi henkilöstövajeesta ja vaikeudesta saada sijaisia.

Lue lisää aiheesta (tilaajille): Avi: Liperissä päivähoitoryhmissä lapsia ollut enemmän kuin laki olisi sallinut

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi