Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Maakunta

Huumekuolemat harvinaisia Pohjois-Karjalassa - Viihdekäyttäjät ja varakkaat ovat huumeiden piilokäyttäjiä, jotka eivät tule viranomaisten tietoon

  • Jaana Kainulainen

Huumekuolemat ovat harvinaisia Pohjois-Karjalassa. Harvinaista on, että kaksi ihmistä kuolee lähes yhtä aikaa ja ehkäpä samaan aineeseen, kuten viime viikolla tapahtui Joensuussa.

– Alkoholi tappaa selvästi enemmän. Huumeet tappavat nuoria ja alkoholi keski-ikäisiä. Kuolemat ovat erittäin surullisia ja mieleen tulee ajatus, miten nämä olisivat jotenkin vältettävissä, toteaa ylilääkäri ja palvelupäällikkö Johanna Suvanto Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluista.

Poliisin tiedotteen mukaan viime viikonloppuna kuolleet hieman alle 30-vuotiaat miehet olisivat molemmat käyttäneet huumeita ennen kuolemaansa. Molempien kohdalla oli vahva epäily Subutexin käytöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Buprenorfiini on mukana yhdessä kolmesta tapauksesta huumekuolemissa. Riskit nousevat, jos sitä käytetään muun aineen kanssa. Subutex on riskialtis etenkin alkoholin kanssa käytettynä.

Poliisi varoitti, että Joensuun seudulla liikkuu mahdollisesti vaarallista huumausainetta.

– Poliisilla voi olla sellaista tietoa, jota meillä ei ole. Tuli mieleen, että kaupitellaan sellaista ainetta, joka on epäpuhdasta tai jotain muuta kuin on ajatellut. Esimerkiksi fentanyyliin voi kuolla.

Fentanyyli on voimakkaampi opioidi niin kuin buprenorfiini, jonka tunnetuin kauppanimike on Subutex. 

Lopullinen varmuus kuolinsyystä saadaan vasta oikeuskemiallisissa tutkimuksissa.

Poliisin kertoman mukaan kummallakaan vainajalla ei ollut juurikaan rikoksia tilillään eikä pitkää huumetaustaa.

– On paljon sellaista huumeiden käyttöä, joka ei tule terveydenhuollon tai poliisin tietoon. Tällöin kyseessä voi olla satunnaista viihdekäyttöä tai henkilön huumeidenkäyttö onnistuu taloudellisen tilanteen vuoksi niin, että hänen ei tarvitse tehdä rikoksia.

– Viisi prosenttia alueen väestöstä käyttää mielenterveys- ja päihdepalveluita ja heistä 10 prosentilla on todettu päihdesairaus.

Pohjois-Karjalan asukasmäärä on noin 160 000.

Ylilääkäri on huolissaan nuorten kannabiksen käytöstä ja asenteesta.

– Kannabista ei mielletä laittomaksi päihteeksi ja siksi se hyväksytään. Kannabikseen ei kuole, mutta siihen syntyy psykologinen riippuvuus. Psykiatrina katson tätä hyvin karsaasti, sillä kannabis aiheuttaa psykoosia. Puolella heistä, jotka sairastuvat psykoosiin, todetaan myöhemmin skitsofrenia, toteaa Suvanto ja muistuttaa, että Pohjois-Karjalassa on Suomen suurin psykoosisairastavuus.

– Tästä vinkkelistä katsottuna kannabiksen käyttö on hyvin riskialtista.

Aiempi uutinen:

Kaksi nuorehkoa miestä kuollut viikonloppuna Joensuussa - Poliisi varoittaa, että Joensuun seudulla liikkuu mahdollisesti vaarallista huumausainetta

Korjattu 12.9. klo 15.50: Pohjois-Karjalassa on noin 160 000 asukasta, kun aiemmin luki noin 170 000.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa