Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Maakunta

Kari Kola on ottanut Botaniaa varten 400 000 euroa lainaa ja tehnyt tuhansia työtunteja – tulevaisuus olisi upea, mutta konkurssista varoitellaan jo

  • Heikki Arppi
  • Marko Puumalainen
Kari Kolan mukaan Botanian investointivauhti on ollut äärirajoilla. Botanian uusi ilme on maksanut jo miljoona euroa, ja seuraavaksi yritys rakentaa uuden parkkipaikan, joka maksaa 200 000 euroa. Kari Kolan mukaan Botanian investointivauhti on ollut äärirajoilla. Botanian uusi ilme on maksanut jo miljoona euroa, ja seuraavaksi yritys rakentaa uuden parkkipaikan, joka maksaa 200 000 euroa.

Viime vuonna Botanian ostanut Kari Kola kertoo nyt ymmärtävänsä, miksi Botania on Pohjoismaiden ainoa yksityisessä omistuksessa oleva kasvitieteellinen puutarha.

Botania on matkailullisesti Joensuun ylpeyksiä. Toivottavasti se on sitä vielä kymmeniä vuosia.

Voit myös kuunnella tämän jutun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puutarhan omistus siirtyi viime vuoden lokakuussa kokonaan valotaiteilija Kari Kolalle. Botania Oy oli aiemmin Kolan ja yrittäjien Markku Pesosen ja Teemu Purmosen omistuksessa. Toimitusjohtaja Kaisa Hirvonen erosi tämän vuoden helmikuussa.

– Meillä on ollut näkemyseroja investointivauhdista, Kola myöntää.

Yrityksiä seuraava Asiakastieto antaa 17 henkeä työllistävän Botanian tilanteesta lohduttoman kuvan: konkurssiriski on suuri, luoton myöntämistä tai laskulla myymistä ei suositella ja yritysriski on 98 (maksimi 100).

Viidestä luottotietomerkinnästä isoin on joensuulaisen perintätoimiston 12. elokuuta asettama 7 148 euron tratta. Asiakastiedon mukaan perinnän onnistumisennuste on erittäin huono.

– Investointivauhtimme on ollut äärirajoilla. Tiedän kuitenkin tehneeni kaikkeni, jos pahin tapahtuu, Kari Kola sanoo.

Tämä tuli merkittävästi kalliimmaksi, mitä ennakkoon ajattelin.

Kari Kola

Projekti ei olekaan ollut järjellä selitettävissä.

– Tämä tuli merkittävästi kalliimmaksi, mitä ennakkoon ajattelin. Alue oli kuin pommin jäljiltä, ja pelkästään kaatopaikalle olemme rahdanneet 400 000 kiloa jätettä.

Paikan kunnostaminen ja pelkät siivouskulut ovat nielleet rahaa. Energiaremonttiin ei enää riitä kassa, vaikka kasvihuoneiden lämmitys maksaa talvipäivisin älyttömästi.

– Olen ottanut henkilökohtaista lainaa 400 000 euroa ja tehnyt lähes 6 000 tuottamatonta työtuntia. Nyt ymmärrän oikein hyvin, miksi Botania on Pohjoismaiden ainoa yksityisessä omistuksessa oleva kasvitieteellinen puutarha. Jos minä kaadun, uutta yrittäjääkään ei tähän löydy, Kola ennakoi.

Arkistosta-KolaKarjalainen20181102

Viime vuonna puutarhan kiinteistön omistus siirtyi Suomen yliopistokiinteistöiltä Joensuun Botania Oy:lle.

Kun yliopisto luopui Botaniasta vuonna 2012, tutkittiin mahdollisuudet jatkaa puutarhaa yritystoimintana. Selvityksen jälkeen Pohjois-Karjalan kauppakamarin silloisen toimitusjohtajan Tiina Tolvasen mukaan Botanian toimintaa ei ollut mahdollista jatkaa yrityksenä. Kävijämäärän pitäisi moninkertaistua ja lippujen hintoja korottaa paljon.

Botanian kävijämäärä kasvaa. Viime vuonna rikottiin kuuden viikon kiinniolosta huolimatta uusi ennätys, noin 30 000 kävijää. Tänä vuonna ovilaskuri ennakoi vuositasolle jopa 55 000 kävijää.

– Odotan talvesta jopa pääsesonkia. Kesällä on kivaa viettää aikaa ulkona, mutta talvella mahdollisuudet ovat vähissä. Olen visuaalisuuden asiantuntija ja saamme pimeästä ajasta todella upean erilaisin valotehostein, Kola suunnittelee.

Arkistosta-Botanian-Talvipuutarha-avataanKarjalainen20190120

Botanian uusi ilme on maksanut tähän mennessä yli miljoona euroa. Käsittelyssä olevan kaavamuutoksen vaikutukset ulottuvat 30 vuoden päähän ja Kolan papereissa uudistusten hinta on 37 miljoonaa euroa.

– Jos uhkapeli onnistuu, pystymme seuraavan 15 vuoden aikana jopa tuplaamaan kävijämäärän.

Tarkoitus on liittää myös vieressä oleva yliopiston entinen noin 70 hehtaarin puulajipuisto arboretum aiempaa tiiviimmin Botanian yhteyteen.

Uusimpana hankkeena Botania vuokraa Joensuun kaupungilta tontin Heinäpurontien ja Takilatien risteyksestä. 95 auton parkkipaikan rakentaminen maksaa 200 000 euroa.

– Tutkimusten mukaan yllättävän moni ajaa matkailukohteen ohi, jos parkkipaikalta on matkaa yli 200 metriä. Kaavamuutos mahdollistaa sen, että kävelymatka uudesta parkista lyhenee pääsisäänkäynnille nykyisestä 350 metristä 120 metriin.

Kola tosin ihmettelee, onko Suomessa toista yleishyödyllistä pysäköintialuetta, jonka yrittäjä maksaa kokonaan.

Alla Botaniasta tehtyjä havainnekuvia. Investointisuunnitelmat ovat valtavia ja toteutuessaan ne maksaisivat kymmeniä miljoonia.

Arkistosta-Top-nakymaKarjalainen20190404
Arkistosta-SISPNakyma-pihaanKarjalainen20190404
Arkistosta-Nousutorni-topKarjalainen20190404
Arkistosta-AlikulkuloppuKarjalainen20190404

Botania tiedotti aiemmin toimivansa omarahoitteisesti ilman kaupungin, yliopiston ja valtion rahoitusta tai lahjoitusvaroja. Etelä-Savon ely-keskus tukee kuitenkin yhtiötä Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) Botaniaa 281 780 eurolla, jota yritykseen on toistaiseksi nostettu 146 677 euroa.

Suunniteltu, mutta ei vielä myönnetty julkinen rahoitus on kasvanut 396 780 euroon.

EU-rahoitus päättyy ensi vuoden lopussa.

– Jos myönnettyä rahoitusta ei ole kokonaisuudessaan ehtinyt siihen mennessä nostaa, voi hakea jatkoaikaa. Usein sitä myös myönnetään, sillä suhdanteet muuttuvat ja investointeihin tarvittavien tuotteiden saantikin voi olla myöhässä, sanoo ely-keskuksen rakennerahastoyksikön päällikkö Kalevi Pölönen.

– Joensuun kaupunki on tukenut Botania Oy:tä 10 000 eurolla talvipuutarhan järjestämiseen ja Valoparta Oy:tä samalla summalla Visual Festivalin suhteen, kertoo kaupungin tapahtumapäällikkö Markku Pyykkönen.

– Aika pientä kaupungin tuki on ollut, harmittelee Kola.

Botanian ystävät perustettiin aikoinaan pelastamaan yliopiston alasajama puutarha. Puheenjohtaja Sami Vuomajoki painottaa yhdistyksensä olevan yleishyödyllinen, eivätkä puurot ja vellit mene Botania Oy:n kanssa sekaisin.

– Meillä oli suunnitelmissa perhostalonkin saanti puutarhan yhteyteen, mutta nyt siinäkään ei höntyillä. Botanian investointivauhti on melkoinen ja odottelemme tilanteen selkiytymistä.

Botanian ystävien roolina on huolehtia myös kasvitieteellisen puutarhan kasvien ja eläinten hyvinvoinnista.

– Teemme Botania Oy:n kanssa yhteistyötä ja haluamme saada myös ympäristön tutuksi, hän mainostaa Botanian ystävien järjestämiä arboretumkävelyitä.

Botanian ystävät saa vuosittain Joensuun kaupungilta tukea 38 000 euroa. Yhdistyksen ainoa palkallinen työntekijä on toiminnanjohtaja Pauliina Korhonen.

Yliopiston aikana vuosibudjetti oli noin 470 000 euroa, mutta Botanian ystävät sai sen putoamaan 270 000 euroon.

Pitkään kävijöitä oli vuosittain 10 000–15 000, mutta vuonna 2012 noin 21 500. Sitä enemmän kävijöitä oli vain puutarhan kahtena ensimmäisenä kokonaisena olemassaolovuotena, jolloin sisäänpääsy oli vielä ilmainen. Myös perhosten tullessa puutarhaan vuonna 1998 ylittyi 20 000 kävijän raja.

Kävijämäärät vakiintuivat vuosina 2014–2017 17 500:sta 20 000:een.

Kommentti: Äärirajojen visionääri

 kolumnisomeheikkiarppiKarjalainen

Kun Botanian kehitystä seuraa sivusta, on vaikea löytää ansaintalogiikkaa. Kari Kolalle voi kuitenkin antaa pelkästä hurmahenkisestä yrittämisestään ison papukaijamerkin.

Tiettävästi Markku Pesosella ja Teemu Purmosella oli Kolan kanssa erilainen näkemys Botanian kehittämisvauhdista. Liiketaloudellisesti ei ollut kannattavaa kaasuttaa täysillä vaan edetä kassavirran ja tukien mahdollistamaan rauhallisempaan tahtiin.

Kolan toinen yritys Valoparta Oy on toki varsinkin pimeään aikaan apuna Botaniassa muutenkin kuin vuosittaisissa Visual Festivaleissa.

Kari Kola osaa käyttää julkisuutta hyväkseen. Toisaalta myönteinen palaute kannattelee häntä itseäänkin yhä hurjempiin visioihin.

Kola on puhunut tuhannen prosentin kasvusta Botanian kävijämäärissä ja keittiön kapasiteetin 20-kertaistamisesta. Tästä ollaan kaukana.

Keittiöinvestointi tuskin toteutui alle kuusinumeroisena. 200 000 euroa kaukaiseen parkkipaikkaan on ylimitoitettua. Hankkeen mielekkyys kyseenalaistuu, kun tien toisella puolella ovat pääosin tyhjillään olevat kaupungin ja raviradan vapaat pysäköintialueet.

Ehkä Joensuun kaupunginkin olisi pitänyt jossakin vaiheessa vähän toppuutella.

Botanian ystävien mukanaolo tuo projektiin toimivuutta. Pauliina Korhonen ja Sami Vuomajoki ymmärtävät numeroidenkin päälle. Kun päätöksenteko on eriytetty Botania Oy:stä, kuuluu puutarhassa maltin ääni.

Vuomajoen ja Rami Saarikorven hyvä ystävä Kola on toteuttanut Botaniassa järkeviäkin investointeja, jotka toivottavasti turvaavat matkailukohteen olemassaolon tulevaisuudessa. Sen sijaan kippari laivassa voi jossakin vaiheessa vaihtua.

Kausikorttien rinnalle palautettiin kertamaksu. Hyvä, sillä turismi ja kertakäynnit ovat jatkossakin tällaiselle matkailukohteelle elinehto.

Sinänsä esimerkiksi perhekorttihinta ei ole mahdottoman iso. Sillä pääsee moniin tapahtumiin ja lapset voivat käydä tervehtimässä Juuso-papukaijaa vaikka viikoittain.

Muokattu 13.9.2019 kello 10.45: Botanian suunnitteleman pysäköintialueen kaavamuutosta ei ole vielä hyväksytty. Seuraava vaihe on kaavaluonnos, jonka pitäisi tulla nähtäville näinä aikoina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi