Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Maakunta

Päätöksiä ei ole tehty – tsasounien lakkautuslista herättää hämmennystä maakunnan ortodokseissa

  • Helena Romppanen
  • Helena Romppanen
Kotikirkkonsa praasniekkaan tulleita mutalahtelaisia ihmetytti, millä perusteilla Mutalahden tsasouna oli päätynyt suljettavien listoille. Palveluksen tsasounalla toimittivat isä Ioannis Lampropoulos ja diakoni Janne Piiroinen. Kotikirkkonsa praasniekkaan tulleita mutalahtelaisia ihmetytti, millä perusteilla Mutalahden tsasouna oli päätynyt suljettavien listoille. Palveluksen tsasounalla toimittivat isä Ioannis Lampropoulos ja diakoni Janne Piiroinen.

Raskaita leikkauksia seurakuntien kiinteistöjen määrään sisältävä kirkkohallinnon kiinteistötyöryhmän esitys on aiheuttanut ortodoksissa seurakunnissa hämmennystä.

– Kun luin elokuussa Karjalaisesta, että Mutalahden tsasouna oli lakkautuslistalla, se oli kuin märkä rätti naamalle. Mietin voiko tämä olla tottakaan, Annikki Repo huokaa.

Jumalanäidin syntymän praasniekkaan Mutalahdessa viime viikonloppuna osallistunut Repo kertoo käyvänsä aktiivisesti palveluksissa ja talkoissa tsasounalla, milloin vain on kesäasunnollaan Nehvonniemessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutkin praasniekkaan tulleet reilu parikymmentä kyläläistä pitivät lakkautusesitystä outona.

– Kylällä on kyllä naurettu tämä hanke ihan suolle, tästä näkee miten etäällä päättäjät on kentästä, lataa Ari Matveinen.

Hän muistuttaa, että Mutalahti on vuosisatoja vanha aito karjalaiskylä, jonka asukkaista enemmistö on ortodokseja. Tsasouna on kylän sielu.

Tsasounansa kyläläiset pitävät itse pystyssä talkoovoimin. Kirkon isäntä Teuvo Matfeinen on pitänyt kiinteistön hyvässä kunnossa ilman palkkaa, ja nikkaroinut pyhäkköön muun muassa uuden lattian.

Toinen kylän useista Matveisista, Aimo Matveinen, huomauttaa lakkautusesityksen olevan siitäkin kummallinen, että rakennus on hyvässä kunnossa ja palveluksissa käydään aktiivisesti. Seurakunnan nettomeno Mutalahden tsasounan osalta oli viime vuonna 248 euroa. Sähköä ei kulu paljon, sillä lämmöt laitetaan päälle vain pari päivää ennen palveluksia.

muta-3Karjalainen20190916 Kirkkoherra Ioannis Lampropoulos rauhoitteli, ettei lakkautusuhka koske Mutalahden tsasounaa, jossa on aktiivista toimintaa. Penkillä istumassa vas. Veli Jeskanen, Petteri Martiskainen ja Teuvo Matfeinen. Kuva: Helena Romppanen

Kirkollishallituksen kiinteistötyöryhmä esittää raportissaan Ilomantsista suljettavaksi myös Huhuksen tsasounaa.

– Sen osalta on seurakunnassa pari vuotta sitten keskusteltu, voisiko Martiskaisten sukuseura ottaa tsasounan huollosta vastuuta, kertoo kirkkoherra Ioannis Lampropoulos.

Hän näkee että Ilomantsin ortodoksisessa seurakunnassa on kiinteistömassan vähentämistyö jo tehty, kun viimeisten 12 vuoden aikaan on myyty vuokrakäytössä olleet asuinrakennukset. Viimeksi myytiin seurakuntatalon kiinteistö, ja seurakuntakeskus siirtyi vanhan pappilan tiloihin.

Seurakunnat ovat elokuussa antaneet lausuntonsa kiinteistötyöryhmän esitykseen.

Joensuun seurakunnan kirkkoherra Tuomas Järvelin kertoo, että oman seurakunnan lausunnossa on joidenkin temppelien tulevaisuutta pohdittu.

– Niistä keskustellaan, kun päätökset ovat ajankohtaisia.

Hän kertoo Vuonisjärven tsasounan Lieksassa olevan yksi sellainen, josta joudutaan keskustelemaan, samoin kuin Tohmajärven Petravaaran tsasounan jatkosta.

– Molemmat ovat sellaisia, joiden ympärillä ei ole enää juurikaan ortodoksista väestöä ja palveluksissa käyviä on hyvin vähän. Vuonisjärvellä on pidetty lähinnä kerran vuodessa praasniekka, ja Petravaarassa ei viime vuonna ollut palveluksia.

Lieksan Viekijärven tsasounan osalta Järvelin toteaa, että siellä on suhteellisen säännöllisesti palveluksia. Ortodokseja on vähän, mutta he käyvät aktiivisesti kirkossa.

– Aktiivisuutta emme halua lopettaa.

Järvelin korostaa, että lopulliset toimet päätetään vasta seurakunnissa piispan ja Museoviraston kuulemisen jälkeen. Kun yksittäisestä pyhäköstä luovutaan, asiassa tarvitaan kirkollishallituksen päätös.

– Mihinkään toimiin ei ryhdytä ennen kuin on paikallisia ihmisiä kuultu.

Tsasounien kyseessä ollen säästö koituu lähinnä siitä, ettei jatkossa tarvitse investoida korjauksiin.

– Jos joku tsasouna on hyvässä kunnossa, eikä ole paljon kuluja, ei päätös ole kiireellinen. Kuitenkin jos käyttöä ei ole, niin mieluummin puretaan kuin jätetään rapistumaan. Lämmittämättömät hirsitsasounat ovat oma lukunsa, koska niistä ei ole seurakunnalle kuluja.

Metsästysmajaa seurakuntamme ei omista ollenkaan.

Paavo Ratilainen

Kirkollishallituksen teettämässä väliraportissa lakkautettavaksi esitetään Taipaleen ortodoksisen seurakunnan alueelta Outokummun kirkkoa ja Sotkuman tsasounaa. Jälkimmäinen vietti muutama vuosi sitten satavuotisjuhliaan.

Kirkkoherra Paavo Ratilaisen mukaan seurakunnalla on selvä kanta asiaan:

– Ei meidän seurakunnassa olla mitään kiinteistöjä panemassa kiinni. Ne ovat Museoviraston alaisia suojeltuja rakennuksia. Meillä ei ole myöskään mitään taloudellista pakkoa siihen tällä hetkellä eikä kymmenen vuoden säteelläkään.

Huvittava juttu sinänsä oli, että lakkautuslistalle oli laitettu myös metsästysmajan myynti.

– Metsästysmajaa seurakuntamme ei omista ollenkaan, Ratilainen naurahtaa.

muta-4Karjalainen20190916 Ari Matveinen (vas.), kylän kesäasukas Annikki Repo ja Aimo Matveinen olivat yksimielisiä siitä, ettei kotikylän tsasounan sulkeminen tule kyseeseenkään. Kuva: Helena Romppanen

Nurmeksen ortodoksisesta seurakunnasta lakkautuslistalla oli Rasimäen ja Bomban tsasounat sekä Juuan tsasouna.

Myös Juuan pappilaa esitettiin vuokrattavaksi, myytäväksi tai purettavaksi ja tontin laittamista myyntiin.

– Seurakunta on valmistautunut ylläpitämään nuo kiinteistöt vielä pitkälle tulevaisuuteen, kirkkoherra Elias Huurinainen toteaa pyhäkköjen kohtalosta.

Kiinteistöselvitys: Kirkkoja myyntiin

Ortodoksisen kirkollishallituksen teettämä kiinteistöselvitys:

Pohjois-Karjalasta suljettaviksi esitetään lähes kymmentä tsasounaa ja kahta kirkkoa. Kahta pappilaa esitetään myytäväksi.

Seurakunnat ovat antaneet asiaan oman lausuntonsa elokuussa.

Lausuntojen jälkeen kirkollishallitus laatii lopullisen esityksen marraskuussa kokoontuvalle kirkolliskokoukselle, mutta lopulliset toimet päätetään seurakunnassa piispan ja Museoviraston kuulemisen jälkeen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi