Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Maakunta

Suru vaihtuu vähitellen toivoksi vaaran laella

  • Hannu Kauhanen
  • Kimmo Kirves
Runsas yleisö kuunteli pastori Jukka Erkkilää rukoushetkessä rauniokirkolla. Runsas yleisö kuunteli pastori Jukka Erkkilää rukoushetkessä rauniokirkolla.

Muistorukoushetki houkutteli rauniokirkon mäelle lähes 130 osallistujaa. Kahvitus veti seurakuntatalon täyteen.

Rukoushetki vuosi sitten poltetun Kiihtelysvaaran kirkon muistoksi onnistui sunnuntaina erinomaisesti. Kirkkopalosta tuli varhain tänään maanantaiaamuna kuluneeksi yksi vuosi.

Aamun epävakainen, tuulinen ja sateinen sää vaihtui alkuiltapäivällä auringonpaisteeksi, joka värjäsi vaaramaisemat kauniin keltaiseksi, punaiseksi ja vielä vihreäksikin.

Rauniokirkon penkeille mahduttiin juuri ja juuri istumaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Vajaat 130 ihmistä laskettiin, kertoi kesken loppuneita ohjelmalehtisiä tapahtumaan saapuneille jakanut Kaisa Loijas rukoushetken jälkeen kirkkokahveilla seurakuntatalolla.

Rukoushetki aloitettiin virrellä 600, jonka jälkeen Vaara-Karjalan seurakunnan pastori Jukka Erkkilä avasi herkän tilaisuuden johdannolla. Välissä luettiin psalmi ja muutenkin Raamattua, minkä jälkeen Erkkilä piti varsinaisen puheen.

Musiikista vastasi Samuli Moilanen, joka soitti ihailtavasti Nokian seurakunnalta lahjoituksena saatua flyygeliä useaan eri otteeseen.

Vaara-Karjalan seurakunnan pastorina Erkkilä aloitti vajaat neljä vuotta sitten. Hän muistutti, että tämän päivän kirkkovuoden mukainen aihe on kiitollisuus.

- Tänä päivänä minä kiitän Jumalaa, että sain lähes kolme vuotta ystävystyä tämän temppelin kanssa. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kokea pyhiä hetkiä tällä paikalla Jumalan ja teidän kanssanne, Erkkilä sanoi.

Hän totesi, että palosta tuntuu olevan jo kauan, mutta alkanut syksy muistuttaa, että todellisuudessa meillä vielä ihan äskettäin oli tässä kirkkorakennus.

- Minulla oli tapana tulla tähän kirkkoon tuolta sakastin ovesta. Kirkkoon tullessa oli kiire mennä näpyttelemään murtohälytin pois päältä. Sen jälkeen oli rauha olla kirkossa ja valmistautua tulevaan työtehtävään.

Erkkilä kertoi ihastuneensa välittömästi vanhan kirkon tunnelmaan.

- Sakastin seinältä minua tervehtivät ammoiset seurakunnan palvelijat, ja alttariseinän oven takaa paljastui ihmeellinen kirkkosali. Vaikka kirkko oli vanha ja huokui arvokkuutta, oli se silti sopivan kokoinen ja kotoisan oloinen. Tuntui todella etuoikeudelta saada tulla palvelemaan tähän kirkkoon.

2113087 Flyygeliä kuultiin ensimmäistä kertaa kirkolla Samuli Moilasen soittamana.

Etu-RauniokirkkoKarjalainen20190923

Vanha kirkko jatkaa Erkkilän mukaan olemassaoloaan muistoissa, valokuvissa, alttaritaulussa, ehtoollismaljassa, hirsiristissä, kiviportaissa ja kenties eräänä päivänä jonakin elementtinä uudessa kirkkorakennuksessa.

- Rakkaat ystävät, monella teistä oli tässä kirkossa jokin merkityksellinen paikka. Se saattoi olla vaikkapa vakituinen istumapaikka tai jokin hieno yksityiskohta, jota aina ihastelit. Se saattoi olla myös jokin muisto lapsuuden joulukirkosta tai omista häistä tai läheisen hautajaisista.

Puheensa lopuksi Erkkilä kehotti rukoushetken yleisöä ottamaan kädellä maasta hiekkaa ja sirottelemaan se kullekin merkitykselliseen kohtaan tällä rauniolla.

- Näin voit sydämessäsi siunata tämän kirkon muistoa.

Joensuusta paikalle oli saapunut Sirpa Siikanen, jolle Kiihtelysvaaran kirkko ei ollut vakiokohde, mutta jollakin lailla tuttu kuitenkin.

- Täytyyhän tätä tukea, ja jonkin verran olen tukenutkin.

Kaisa Loijas on alkujaan helsinkiläinen, joka on asunut Kiihtelysvaarassa muutaman vuoden.

- Kyllä kirkossa oli tapana käydä kirkollisina juhlapyhinä, erityisesti jouluna ja pääsiäisenäkin. Ihan hirveältä tuntui kuulla, että kirkko on palanut, ei sitä uskonut todeksi,

Hän kertoi seurakuntatalon seinällä olevan, Jouni Heiskasen pelastaman alttaritaulun lähellä, että vasta seuraavan päivän muistotilaisuudessa tajusi, että kirkko on mennyt.

- Alttaritaulu on, mutta väärässä paikassa, Loijas tiivisti tuntonsa.

WEB-Rauniokirkon-rukoushetkiKarjalainen20190923

Kiihtelyksen-tekstiilitKarjalainen20190923 Martat ovat tehneet uusia kirkkotekstiilejä.

Rukoushetki päättyi rukouksiin sekä päätösvirteen 397, jonka jälkeen siirryttiin kirkkokahveille seurakuntatalolle.

Tulen alta alttaritaulun lisäksi ehtoollishopeat ja osan alttarivaatteista pelastanut seurakunnan kiinteistömestari Jouni Heiskanen esitteli Kiihtelysvaaran ja Tuupovaatan Marttojen valmistamia uusia kirkkotekstiilejä stolia ja messukasukoita.

Esillä oli myös palanut ja jäkikäteen osin korjattu antependium eli alttarin etuosan peittävä tekstiili.

- Olen iloinnut näistä ihmisistä, jotka ovat tehneet näitä töitä. Eikä ihmisiä ole kyllä tarvinnut hirveästi mukaan houkutella, Heiskanen sanoi.

Hänelle itselleen palon jälkeinen aika oli raskasta. Vaimo sairastui palon kanssa samana päivänä.

- Mediapyöritys oli aivan mahdotonta jouluun asti.

Aiheesta lisää: Kiihtelysvaarassa tapahtui jotain täysin odottamatonta vuosi sitten - tänään rauniokirkolle kokoonnutaan muistojuhlaan

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa