Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Maakunta

Serkukset pelastivat miehen, jonka vene upposi kesken uistelukisojen Höytiäisellä

  • Aaro Virolainen
  • Janne Koivuselkä
Juukalaiset serkukset pelastivat miehen tähän veneeseen Höytiäisen Suuriselällä. Juukalaiset serkukset pelastivat miehen tähän veneeseen Höytiäisen Suuriselällä.

Juukalaiset serkukset Janne Koivuselkä, 39, ja Ilkka Nevalainen, 38, pelastivat miehen, jonka vene upposi kesken uistelukisan Höytiäisellä lauantaina.

Lomakeskus Huhmarissa järjestettyyn Lohitreffit-uisteluun osallistui 26 venekuntaa. Mies ajoi Suuriselällä serkusten veneen ohi ja kääntyi sitten myötätuuleen.

– Luulimme, että hän laskee vehkeitä uudestaan pyyntiin, koska kilpailuaikaa oli jäljellä muutama tunti, Koivuselkä sanoo.

Kun mies oli kääntynyt myötätuuleen, Koivuselkä havaitsi, miten aalto löi sisälle tämän veneen takaosasta.

– Huomasin, että vene hörppäsi vettä ja mies tarvitsee apua.

– Sanoin Ilkalle, että pelasta kalavehkeitä jos ehdit, sillä meidän on lähdettävä avuksi heti.

Uppomassa ollut vene oli tuolloin ehkä 400–500 metrin päässä serkuksista, jotka uistelivat kymmenellä vavalla.

 

Veneen moottori sammui ja se upposi nopeasti. Ilmatasku kannatteli enää keulaa pinnan yläpuolella, kun serkukset saapuivat apuun.

Kun Nevalainen sai huutamalla varmistettua, että miehellä on kelluntavälineet, Koivuselkä ohjasi veneen varovasti tämän lähelle melko kovassa aallokossa. Hän ei halunnut rikkoa potkuria upponneeseen veneeseen, jolloin pulassa olisi voinut olla koko kolmikko.

Nevalaisen mukaan mantereelle oli kaksi kilometriä, ja lähimpään saareen eli Pikku-Munatsuun runsas kilometri.

 

Miehellä oli kelluntatakki raskaiksi kastuneiden pilkkihaalarien alla, mutta hänet saatiin veneeseen. Serkukset varmistivat monta kertaa, että tämä oli varmasti ollut veneessään yksin.

Koivuselkä arvioi, että onnettomuuden havaitsemisesta meni kymmenen minuuttia, kun mies oli nostettu.

Hän ennätti hieman kylmettyä, mikä todettiin Huhmarin rannassa, kun ruumiinlämpö mitattiin. Kun mies sunnuntaina kiitti pelastajiaan puhelimitse, hän oli jo päässyt sairaalasta.

– Oli mukavaa kuulla hänen äänensä, Koivuselkä sanoo.

Hän arvioi, että mies oli uistelemassa liian pienellä veneellä keliin nähden. Veneen uppoamispaikassa on 30 metriä vettä.

 

Vakava vaaratilanne havahdutti Janne Koivuselän toteamaan, miten tärkeitä kelluntavälineet ovat. Pelastuslaitoksen edustajat totesivat hänelle Huhmarin rannassa, että ihminen säilyttää toimintakykynsä yhtä kylmässä vedessä vain noin 15 minuutin ajan.

– Se herätti itsenikin, vaikka olen ollut paljon vesillä, sanoo uistelua aktiivisesti harrastava Koivuselkä.

Hän on vesillä 300–500 tuntia vuodessa riippuen siitä, miten töiltään ehtii. Janne Koivuselkä korostaa, että yksikin hukkunut on liikaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa