Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Maakunta

Botania loistaa kaksi päivää

  • Karjalainen

Kasvitieteellinen puutarha Botania kamppailee lakkautusuhkaa vastaan. Tiistaina alkaneen Botania loistaa! -tempauksen tarkoitus on osoittaa puutarhan merkitys etenkin Itä-Suomen yliopiston hallitukselle, joka päättää Botanian kohtalosta 27. tammikuuta.
Botania on kaksipäiväisen tapahtuman ajan valotaideteos, josta vastaa koko tempauksen ideoinut joensuulainen valotaiteilija Kari Kola. Lisäksi tapahtumassa esiintyvät muun muassa Pohjois-Karjalan kansanmusiikin läänintaiteilija Mammu Koskelo sekä Outokummun ammattiopiston tanssilinjan opiskelijat.
–·Ihmisiä oli helppo saada mukaan, sillä asia koetaan merkittäväksi. Ajatus Botanian lakkauttamisesta tuntuu järjettömältä. Kyse ei voi olla rahasta vaan tahdosta, Kari Kola painottaa.
Botanialla 32 vuotta työskennellyt ylipuutarhuri Marja Aalto ei usko puutarhan lakkautukseen. Hänen mielestään puutarhan vuosittainen, alle 400·000 euron budjetti on yliopistomaailmassa pieni raha.
–·Myös kansan valistaminen ja sivistäminen ovat yliopiston tehtäviä, Aalto muistuttaa.
–·Mihin vieraat jatkossa veisi, jos Botania lakkautetaan? Joka kaupungissa ei ole kasvitieteellistä puutarhaa, Aalto lisää.
–·Kasvien tutkimisen ja monimuotoisuuden kannalta tällaiset paikat ovat äärimmäisen tärkeitä. Tämä on helppo pistää piiloon mutta vaikea saada myöhemmin takaisin, toteaa myös tempaukseen tutustunut maisemasuunnitteluhortonomi Ilkka Mustonen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi