play

Pampalon kultakaivoksessa työturvallisuus on arkea - katso kuvat pelastuskontista

Pampalon kultakaivoksen kaikki työntekijät ovat  saaneet työturvallisuuskoulutuksen, Ilomantsin pelastuslaitoksen kanssa harjoitellaan säännöllisesti ja työsuojelukierrokset on tehty joka kolmas viikko niin maanalaisessa kaivoksessa kuin rikastamossa ja toimistotiloissakin.

Pampalon kultakaivoksen kaikki työntekijät ovat saaneet työturvallisuuskoulutuksen, Ilomantsin pelastuslaitoksen kanssa harjoitellaan säännöllisesti ja työsuojelukierrokset on tehty joka kolmas viikko niin maanalaisessa kaivoksessa kuin rikastamossa ja toimistotiloissakin. Kuva: Jouni Turunen

Karjalainen

Endominesin Pampalon kultakaivoksella Ilomantsissa on jo palattu arkeen sunnuntaisen palo-onnettomuuden jälkeen. Sähkökaapelin viasta syttynyt työkonekin on jo täydessä työssä.

Palotilanteen hoito meni toimitusjohtaja Markus Ekbergin mukaan juuri niin kuin vahinkojen varalta on suunniteltu ja harjoiteltu.

- Työsuojelu ja -turvallisuus ovat on meille tärkeitä ja jokapäiväisiä asioita, me aloitamme työsuojeluosiolla kaikki viralliset kokouksemmekin työmaapalavereista hallituksen kokouksiin, hän korostaa.

Kaivoksen kaikki työntekijät ovat Ekbergin mukaan saaneet työturvallisuuskoulutuksen, Ilomantsin pelastuslaitoksen kanssa harjoitellaan säännöllisesti ja työsuojelukierrokset on tehty joka kolmas viikko niin maanalaisessa kaivoksessa kuin rikastamossa ja toimistotiloissakin. Työsuojelupäällikkönä toimiva kaivospäällikkö Hannu Kokkonen on esittänyt sunnuntaisen tapahtuman jälkeen kaivoksen tarkastuskierrosten lisäämistä.

Kaivoksella on myös oma pelastusryhmä, johon kuulu savusukeltaja ja jolla on käytössään nelivetoambulanssi. Sillä savusukeltajaksi koulutettu Eero Kujala lähti sunnuntai-iltana palolaitoksen savusukeltajien kanssa pelastamaan maan alle turvakonttiin siirtyneitä kolmea palon taakse jäänyttä kaivosmiestä. Kontissa olleisiin toimi puhelinyhteys, sähköt kaivoksesta oli katkaistu tulipalon vuoksi.

- Palopaikalle päästyämme huomasimme, että työkone ei enää palanut, eikä savuakaan enää ollut, joten annoimme kontissa olleille luvan palata maan pinnalle. Heillä oli auto, jolla he ajoivat kaivoksesta ylös, Kujala kertoo.

Koko tilanne on Kujalan mukaan ohi noin puolessa tunnissa.

Pampalossa työskentelee noin 110 ihmistä, kaivosyhtiön palkkalistoilla on 80, loput ovat eri urakoitsijoiden työntekijöitä. Ekberg korostaa, että kaivoksessa on sattunut tapaturmia selvästi vähemmän kuin muilla teollisuuden aloilla. Lisäksi sattuneet tapaturmat olleet vähäisiä, muun muassa kiven päälle astumisesta aiheutuneita nilkan nyrjähdyksiä.

- Me lähestymme tavoitettamme, eli nolla tapahtumaa vuodessa, sillä edellisestä tapaturmasta, urakoitsijan työntekijälle tapahtuneesta, on noin 300 päivää. Myös sairauspoissaolot ovat vähentyneet.