Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Maakunta

Poikkeuksellinen näkymä Joensuun kirkonmäestä osoittaa kuluvan tammikuun outouden - lämpötila kohosi Pohjois-Karjalassakin tänään lähes neljään asteeseen

  • Jani Leinonen
  • Tauno Vatanen
Outo tammikuu on muuttanut Joensuun evankelisluterilaisen kirkon takana olevan mäen jäiseksi. Outo tammikuu on muuttanut Joensuun evankelisluterilaisen kirkon takana olevan mäen jäiseksi.

Suomen etelä- ja keskiosaan on saapunut tänään lounaasta ajankohtaan nähden hyvin lauhaa ilmaa. Lämpötila voi kohota etelässä tänään ylimmillään 7‒9 asteeseen. Pohjois-Karjalassa kello 15.30 mennessä korkein mitattu lämpötila oli Tohmajärven 3,7 astetta.

Ympäri Pohjois-Karjalaa lämpötila kohosi aamupäivän puolella noin kolmeen asteeseen. Esimerkiksi Joensuun Linnunlahdella mitattiin ylimmillään 3,2 astetta. Puolenpäivän jälkeen lämpötila viileni hetkellisesti, mutta iltaa kohti lämpötilat ovat jälleen nousussa.

Näin ollen Tohmajärven 3,7 astetta ei välttämättä jää tammikuun 15. päivän korkeimmaksi lämpötilaksi Pohjois-Karjalassa. Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan keskiviikkona illalla lämpötilat Helsingissä voivat olla yhtä korkeita kuin Etelä-Euroopassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuulaisen sääharrastajan Eero Könösen säätilastot osoittavat, että tästä tammikuusta on tulossa kaikkien aikojen lämpimin tammikuu Pohjois-Karjalassa.

Esimerkiksi Lieksan Lampelassa kuukauden keskilämpötila oli 12. päivän jälkeen -0,9 astetta, joka on huikeat 9,4 astetta normaalia (-10,5) koko tammikuun keskilämpötilaa korkeampi. Yhtä leutoa on ollut koko maakunnassa, ja leuto sää jatkuu ainakin ensi viikon alkuun saakka.

Tohmajärven Kemiessä, josta on pisin (1926-2019) lämpötilahavaintojen sarja, kuukauden keskilämpötila on tässä vaiheessa -0,6. Kaikkien aikojen lämpimin tammikuu on rekisteröity 90 vuotta sitten vuonna 1930, jolloin keskilämpötilaksi mitattiin -3,2 astetta.

Lisää aiheesta Eero Könösen uudessa sääblogissa, jota pääset lukemaan täältä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi