Sunnuntai, 5.4.2020 
Ira, Irina, Irene
Maakunta

Tästä tammikuusta tulee mittaushistorian kaikkien aikojen lämpimin Pohjois-Karjalassa - tänä aamuna Joensuun lentokentällä oli yli kuusi astetta lämmintä

  • Jani Leinonen
  • Matti Eskelinen
Tältä näytti Hammaslahden rannassa tammikuun 19. päivä. Tältä näytti Hammaslahden rannassa tammikuun 19. päivä.

Kuluvasta tammikuusta tulee lähes sataprosenttisen varmasti kaikkien aikojen lämpimin Pohjois-Karjalassa. Uudet tammikuun keskilämpötilaennätykset syntyvät mitä ilmeisimmin lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta.

Kuukauden keskilämpötila 19. päivän jälkeen on Pohjois-Karjalassakin dramaattisesti jopa kolme astetta tähänastista tammikuun keskilämpötilaennätystä korkeampi, kirjoittaa pyhäselkäläinen sääharrastaja Eero Könönen blogissaan.

Pohjois-Karjalan sääasemien korkein keskilämpötila oli 19. päivän jälkeen eteläisimmän aseman Tohmajärven Kemien +0,2 astetta, joka on huikeat 9,8 astetta tammikuun normaalikeskilämpötilaa korkeampi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vieläkin suurempia poikkeamia löytyy maakunnan pohjoisosien asemilta: Juuka Niemelä -0,2 (normaali -10,7), Lieksa Lampela -0,2 (-10,5) ja Valtimo -0,5 (-10,7). Joensuun Linnunlahden keskilämpötila on -0,6 ja Liperissä sijaitsevan Joensuun lentoaseman -0,1 (-9,6).

- Mitattavaa kuukautta on jäljellä vielä 12 päivää, mutta keskilämpötilat eivät tule laskemaan oleellisesti, sillä ennusteet lupailevat nollan tuntumassa olevien lämpötilojen saavan jatkoa paria hieman viileämpää päivää lukuunottamatta, Könönen arvioi.

Tiistain vastainen yö on nostanut keskilämpötiloja entisestään, sillä föhn-tuuli toi viiden lämpöasteen lukemat myös Pohjois-Karjalaan. Maakunnan korkein lukema oli aamukuudelta Joensuun lentoasemalla aamukuudelta mitattu 6,1 astetta. Juuassa mitattiin 5,9 astetta 5,7 astetta.

Tähän asti lämpimin tammikuu on rekisteröity Pohjois-Karjalassa vuonna 1930 eli tasan 90 vuotta sitten, jolloin keskilämpötilaksi tuli -3,2. Suomeen vielä silloin kuuluneista Viipurista (-0,3) ja Sortavalasta (-1,6) on vieläkin korkeammat lukemat -0,3 ja myös Juuassa (-2,2) oli Tohmajärveä lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan Pohjois-Karjalan rajan tuntumassa Rautavaaralla mitattu 5,2 astetta oli mittauspisteen kaikkien aikojen tammikuun lämpöennätys. Pohjois-Karjalan pohjoisosien mittausasemilla mitattiin lukemia, jotka toistuvat harvemmin kuin kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

Eero Könösen blogikirjoitus: Dramaattinen nousu tammikuun kaikkien aikojen keskilämpöennätykseen tulossa: Tammikuussa ollut paljon lämpimämpää kuin marraskuussa

Lisää aiheesta: Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen muttei rikkonut ennätystä – aamulla sää on yötä viileämpää

Takana on lämmin yö. Föhn-ilmiön ja lämpimän ilmamassan yhteisvaikutuksesta muutama havaintoasema mittasi asemakohtaisen tammikuun lämpötilamaksiminsa. Ennätyslukemat kartassa pinkillä pohjalla. pic.twitter.com/X3B15uilmQ

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa