Torstai, 28.5.2020 
Alma
Maakunta

Kuin tyhjän huoneen valaisu: Autojen joutokäyntiä valvotaan Joensuussa - "Tarpeettomasta joutokäynnistä voidaan määrätä 35 euron virhemaksu"

  • Arttu Koistinen
  • Anni Karvinen
Kuvituskuva Kuvituskuva
Joensuun kaupungille on viime aikoina tullut palautetta autojen joutokäynnistä, joka pilaa kaupungin ilmanlaatua, Joensuun kaupunki tiedottaa.

Pysäköinninvalvonta valvoo autojen joutokäyntiä muun muassa keskustassa liikkeiden edustoilla ja sairaala-alueella. Tarpeettomasta joutokäynnistä voidaan määrätä 35 euron virhemaksu, tiedotteessa kerrotaan.

- Joutokäynnin aiheuttamat päästöt ovat pienet verrattuna koko liikenteen hiukkas- ja kasvihuonekaasupäästöihin. Joutokäyntiä on kuitenkin usein alueilla, joissa liikkuu paljon myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, eli sen paikalliset vaikutuksen ihmisten hyvinvointiin ovat isot, ympäristönsuojelutarkastaja Maria Kunnari toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Joutokäynti on kuin tyhjän huoneen valaisu. Ne molemmat aiheuttavat päästöjä ilman todellista tarvetta tai hyötyä. Tästä syystä nämä päästöt tulisi ensimmäisenä karsia pois, Kunnari jatkaa.

Tieliikennelain mukaan moottoria ei saisi pitää käynnissä kahta minuuttia pidempään, jos ajoneuvo seisoo muusta syystä kuin pakollisen liikenne-esteen vuoksi.

Jos kuitenkin pakkasta on 15 astetta tai enemmän, voi ennen ajoon lähtöä pitää moottoria käynnissä enintään neljä minuuttia, tiedotteessa kerrotaan.

Kunnari muistuttaa, että joutokäynti on kielletty myös ympäristönsuojelulaissa.

- Tarpeeton joutokäynti muualla kuin tieliikennelainsäädännössä tarkoitetulla tiellä on kielletty. Eli ei saa tuprutella myöskään piha-alueilla. Monilla ihmisillä joutokäynti johtunee talvella joko siitä, että halutaan välttää auton uudelleen käynnistämistä tai halutaan pitää auto lämpimänä. Kylmät talvet tuovat haasteita säännöksen noudattamiseen, mutta esimerkiksi tänä talvena leutojen kelien vuoksi ei joutokäyntiä voi näilläkään syillä perustella.

Kaupungin mukaan säännös joutokäynnistä ei muutu kesällä voimaantulevan uuden tieliikennelain myötä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa