Sunnuntai, 29.3.2020 
Joni, Joonas, Jouni
Maakunta

Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

  • Anna Sievälä
  • Marjut Söder

Siun soten päivystysapuun on tullut hiihtolomaa suunnittelevilta pohjoiskarjalaisilta paljon huolestuneita puheluita koronavirukseen liittyen.

Viestintäpäällikkö Susanna Prokkola Siun sotesta kertoo, että matkustamiseen liittyviä puheluita on tullut paljon varsinkin sen jälkeen, kun keskiviikkona uutisoitiin, että Jyväskylässä tutkitaan mahdollista koronavirusapäilyä.

Päivystys ei kuitenkaan ole oikea paikka matkustamiseen liittyville kysymyksille, sillä puhelut ruuhkauttavat päivystyspalvelua ja estävät muita, akuuteissa päivystysasioissa soittavia pääsemästä läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Prokkola ohjeistaa, että ajantasaisimman tiedon koronavirustilanteesta saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta. THL:n sivuilla on myös annettu ohjeita epidempia-alueelle matkustaville. Lisäksi matkustamiseen liittyvää ajantasaista tietoa on ulkoministeriön matkustustiedotteissa.

Prokkolan mukaan myös päivystyksestä ohjataan hakemaan ajantasaisinta tietoa ja neuvoja koronaviruksesta THL:n ja ulkoministeriön verkkosivuilta.

Jos sen sijaan epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee soittaa päivystykseen tai omalle terveysasemalle.

Siun sote ohjeistaa kysymään neuvoja puhelimitse, mikäli on matkustanut epidemia-alueella ja saa äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta palaamisen jälkeen.

Siun soten mukaan hoitoon terveysasemalle tai yhteispäivystykseen ei pidä hakeutua ennen soittamista. Yhteispäivystyksen puhelinnumero on 116 117.

Siun sote ohjeistaa tartuntaa epäileviä myös suojaamaan yskiessä tai aivastaessa suun ja nenän kertakäyttönenäliinalla. Käytetty nenäliina tulee laittaa välittömästi roskiin.

- Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi, Siun soten verkkosivuilla ohjeistetaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa