Lauantai, 28.3.2020 
Armas
Maakunta

Ruokamatkavinkkejä hiihtolomaviikolle – Pohjois-Karjalasta löytyy herkkusuille kaikkea fine diningista panimoihin ja perinteisiin karjalaisherkkuihin

  • Olli Sorjonen
  • Marjut Söder
Kolin Ryynäsen tunnelma hakee vertaistaan Pohjois-Karjalassa, voitaneen puhua maakunnan ainoasta brasseriesta. Arkistokuva Kolin Ryynäsen tunnelma hakee vertaistaan Pohjois-Karjalassa, voitaneen puhua maakunnan ainoasta brasseriesta. Arkistokuva

Lomaviikolla kannattaa muistaa, että liikkeellä on moni muukin ja tehdä pöytävarauksia illallispaikkoihin ja Kolin kaltaisiin vetonauloihin.

Pohjois-Karjalasta löytyy lukematon määrä hyviä ravintoloita, kahviloita ja leipomoita, joissa kannattaa vierailla vaikka asiakseen. Tässä jutussa jokunen vinkki maakunnassa talvilomaa viettäville.

Lomaviikolla kannattaa muistaa, että liikkeellä on moni muukin ja tehdä pöytävarauksia illallispaikkoihin ja Kolin kaltaisiin vetonauloihin.

Joensuusta löytyy kaikkea mahdollista fine dinigistä sushibuffetiin, Jokiasemakin avautuu sopivasti lomaviikolle

Joensuun ravintola- ja kahvilavalikoima on niin laaja, että sieltä löytyy varmasti jokaisen makuun mieluista. On Donan intialaista, Roihun pitsoja, Kerubin burgereita, Itsudemon sushibufeeta, Mount Ganeshin nepalilaista, Mihailin Tavernan kreikkalaista, Trattoria Otton italialaista ja Kielon täysin omassa luokassaan olevaa fine diningia. Kahviloista Kotileipurin Herkkupaja, Kirjaston Pilkku, Kauppaneuvoksen Kahvila, Mokkamaa, Houkutus ja niin edelleen. Sopivasti nyt sunnuntaina ovensa avaa joensuulainen instituutio Jokiasema. Keskiviikkona tai perjantaina kannattaa piipahtaa Panimo Honkavuoren myymälässä Raatekankaalla, jos siellä ei ole vielä käynyt – ja vaikka olisikin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolin Ryynäsestä herkkuja kansallismaisemassa, Rosalindasta hernekeittoa torstaisin

Kolin Ryynäsen tunnelma hakee vertaistaan Pohjois-Karjalassa, voitaneen puhua maakunnan ainoasta brasseriesta. Paikkaan voi lampsia toppahousuissa lähes suoraan kansallismaisemasta ja nauttia oman panimon juomista ja lähiseudun kalasta tehdystä ruuasta. Paikan suosio kasvaa koko ajan, joten lomaviikolla kannattanee varautua ruuhkiin. Jos Ryynänen on täynnä, tarjoaa Alamaja lounasta tiistaista lauantaihin. Kolin laella voi nauttia vaikka kuoharia hotellin ravintolassa katsellen kansallismaisemaa. Jos huiko iskee Joensuu–Koli–välillä, kannattaa tauko pitää Kontiolahden keskustassa Rosalindassa ja nauttia leipomoherkuista – tai kuuluisasta hernekeitosta torstaisin.

Kanelia Nurmeksesta, kukkoja Juuasta ja hurttia evästä Lieksassa

Bombasta kannattaa karauttaa vaikka kotimatkalla Nurmeksen keskustaan ja pysähtyä vanhalle asemarakennukselle, jossa sijaitsee ravintola Kaneli. Maukasta kotiruokaa ja leivonnaisia kauniissa miljöössä. Juuassa suureen suosioon on noussut Karku-niminen leipomo-kahvila. Sen erikoisuutena ovat kukot erilaisilla täytteillä. Lieksassa lounas-kahvila Hurtanholvi hurmaa keskustassa kauniissa, yli satavuotiaassa hirsirakennuksessa. Valtimon Puukarin Pysäkki ei esittelyjä puolestaan kaipaa.

Perinteinen Mocca availee oviaan jälleen Liperissä, Outokummussa uusi kahvila

Liperin keskustassa on sympaattinen vanhan ajan konditoria-kahvila Mocca, joka avaa taas ovensa tauon jälkeen maanantaina, ja on ensi viikolla auki aamupäivisin ja alkuiltapäivästä torstaihin saakka ja sen jälkeen laajemmilla aukioloajoilla. Vaiviossa nälkäisiä ja janoisia palvelee puolestaan Gaiju keskiviikosta sunnuntaisin ilta-aikaan. Outokummussa kannattaa tehdä koekäynti täysin uuteen Kulmakahvilaan, joka avasi ovensa Leppäsen leipomolta vapautuneella paikalla vuodenvaihteessa. Kahvila on noussut nopeasti paikallisten suosioon. Polvijärvellä kahvilaherkkuja tarjoaa Kettusen leipomo, lapsiperheitä palvelee puolestaan Solassa oleva Saarilan maatilamatkailu.

Kiteellä lounasta vanhalta keittäjältä, Tohmajärveltä vohvelikahvit ja Rääkkylästä palkitut piirakat

Kiteellä lounaalle voi poiketa vaikkapa Wanhaan Keittäjään, joka sijaitsee Kupiaisen yhteydessä tai sisustus-kahvila Wilhelmiinaan. Tohmajärvelle kannattaa puolestaan suunnata vohveleille Nymanin taloon. 150-vuotta vanhassa hirsikammarissa toimivan kahvila-puoti Meijän Kammarin suosituksi tuotteeksi ovat nousseet erilaiset makeat ja suolaiset vohvelit. Rääkkylässä nälkäisiä palvelee tiistaista perjantaihin kello 13. saakka Kotileipomo Isabella, joka voitti artesaaniruoan SM-kilpailussa vuonna 2018 hopeaa riisipiirakallaan.

Ilomantsista laatupiirakoita, herkkusultsinoita ja viiniä

Parppeinpirtillä Ilomantsissa kannattaa käydä vähintään kerran vuodessa syömässä. Pirtti on itsessään nähtävyys ja vaaralta avautuvat maisemat mahtavat. Ja ne piirakat ja sultsinat. Kupu täynnä voikin suunnata Hermannin viinimyymälään hakemaan aidoin kultahipuin aateloitua kuoharia. Kahvit voi hörpätä Puoti & Sumppilassa.

"Poikkeappa Uimaharjun Viipulassa, ei tule pettymystä" – Lukijoiden vinkkejä maakunnan ruokapaikoista

Pivanka Kesälahdella on erittäin hyvä lounaspaikka. Ruoka on salaatteineen ja lisukkeineen monipuolinen.

Rauni Arhokari

 

Botanian ravintolassa voi vaikkapa käynnistää itsensä raikkailla mauilla aamuun, ja mikseipä vaikka nauttia niin sanotusti pidemmänkin kaavan mukaan.

Sami Liimatainen

 

Cafe Pepeen syömään Pepen leipurin leipomia munkkeja.

Ismo Siponen

 

Pullapuoti Koskikadun ja Merimiehenkadun kulmassa. Ainut paikka missä saa vielä perinteisen 60-luvun puolukkapalan sekä myös maistuvat pyöröt ja kukkoset.

Jorma Laatikainen

 

Poikkeappa kahvilla ja piirakoilla Uimaharjun leipomon Viipulassa, ei tule pettymystä.

Raimo Suominen

 

Ravintola Metsähovi, Outokumpu. Maistuva kotiruokalounas, loistava palvelu ja hinta-laatusuhde kohdallaan.

PP

 

Nurmeksessa Hyvärilän Matkailukeskuksen Kartanohotellissa olemme käyneet jo vuosien ajan ruokailemassa ja kahvilla. Hintatasoon olemme myös tyytyväisiä ja palvelu pelaa.

Leo Pippuri

 

Uudessa Mokkapoikien kahvilassa tuli käytyä, oli kyllä hyvät pullat ja myyjäkin oli mukavan iloinen.

Arto

 

Nikolai-jäätelöt Jukolanportissa Joensuussa. Itse tehtyjä jäätelöitä. Tosi maukkaita.

Jarmo Törmälä

 

Ravintola Kreeta on erinomainen kreikkalainen ravintola. Ravintola Rosmariinosta Kauppakadulla saa hyvää intialaista ruokaa. Woklandissa on hyvät wokit. Pizzeria Da Marco Noljakassa on erinomainen pizzeria. Hyvä esteettinen kokemus on Cafe Rose, Kauppakadulla, jossa on hyvää kahvia ja upeita leivonnaisia. Leivokset tosi maukkaita.

Laura

 

Cafe Taika Joensuussa raatekankaalle. Herkullista kotiruokaa lounasaikaan.

Jenni Roth

 

Aivan upea uusi tasokas aamukahvi tai lounaspaikka Ravintola Aiho Lehmossa.

Väänänen

 

Kotileipomo Riikosen kahvila-myymälät Joensuun kävelykadulla ja valtatie 6:n varrella Kontiolahden Lehmossa. Pikkukahvilat suurella ja aidolla tunnelmalla. Ystävällinen palvelu.

Marjatta

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa