Tulosta tämä sivu
Maakunta

Tammikuussa luovutetaan liian vähän verta

Joulun pyhien aikaan verta luovutettiin hyvin, mutta tammikuussa veripalvelupisteissä eletään joulukuuta kuivempaa kautta. Joulun pyhien aikaan verta luovutettiin hyvin, mutta tammikuussa veripalvelupisteissä eletään joulukuuta kuivempaa kautta.

Maakunnissa luovutetaan verta suhteellisesti enemmän kuin pääkaupunkiseudulla. Syynä on Veripalvelun toimipisteiden vähäisyys Etelä-Suomessa suhteessa asukaslukuun.

Keskimäärin verenluovutusikäisistä ja soveltuvista luovuttajista viisi prosenttia luovuttaa verta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla luku on kolme prosenttia.

Joensuun veripalvelupiste on jäänyt luovutustavoitteestaan. Viime vuonna luovutuksissa jäätiin noin viisisataa tavoitteesta. Viikkotavoite 135 luovuttajaa täyttyy toisinaan, mutta toisinaan ei.

– Luovutusaktiivisuus on laskenut Joensuussa. Siihen voi olla monia syitä: vakituiset luovuttajat ovat ehkä kohdanneet esteitä ja työpaikkaryhmät eivät ole olleet niin aktiivisia, Itäisten veripalvelupisteiden esimies Liisa Romo sanoo.

Joulun pyhien aikaan verenluovutus sujui valtakunnallisesti tänä vuonna erinomaisesti. Joulukuun kahden viimeisen viikon aikana verta kävi luovuttamassa 12·000 ihmistä, joten verivalmisteiden riittävyys saatiin hyvin turvattua joulun sekä uudenvuoden ajaksi.

Loppiaisen pyhien yli pääsemiseksi luovuttajia tarvitaan jälleen. Tammikuu on yleisesti Veripalvelussa toukokuun lisäksi vuoden hiljaisimpia kuukausia. Joka päivä tarvitaan tuhat luovuttajaa Suomessa.

–·Luovuttajia täytyy aktiivisesti kutsua luovuttamaan, koska luovutusinto vaihtelee. Meillä on monipuolisia tapoja lähestyä luovuttajia, Veripalvelun viestintäpäällikkö Willy Toiviainen kuvaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi