Sunnuntai, 29.3.2020 
Joni, Joonas, Jouni
Maakunta TILAAJILLE 

Itä-Suomen yliopistossa kehitettiin vahingossa uusi vihreän kemian menetelmä – Sattuma on tuottanut tieteen historiassa oivalluksia alkuräjähdyksestä erektiolääkkeisiin

  • Petra Mustonen
  • Tuire Punkki
Yliopistotutkija Petri Turhanen Itä-Suomen yliopiston farmasian latiokselta havaitsi muutama vuosi sitten odottamattoman reaktion laboratoriokokeessa. Syntyi uusi vihreän kemian menetelmä, jota voi ehkä tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa. Yliopistotutkija Petri Turhanen Itä-Suomen yliopiston farmasian latiokselta havaitsi muutama vuosi sitten odottamattoman reaktion laboratoriokokeessa. Syntyi uusi vihreän kemian menetelmä, jota voi ehkä tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa.

Tieteessä sattuma ei koskaan ole pelkästään sattumaa, vaan onnen lisäksi tutkija tarvitsee asiantuntemusta ja luovaa havainnointikykyä.

– Kyllä se itsenikin yllätti. Olin tekemässä laboratoriokokeita ja huomasin, että tapahtuikin jotain ihan muuta kuin mitä odotin tapahtuvan. Tarkempi analyysi paljasti, että kemiallinen reaktio ja siitä syntynyt yhdiste olivat tieteelle entuudestaan tuntemattomia, yliopistotutkija Petri Turhanen Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta kertoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Tutustu 5e viisi viikkoa
Digi ja Kaiku 9,95e 1kk

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään tästä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa