Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Maakunta

Lehdenjakelussa on tehostettu koronaohjeistusta – jakelijan täytyy käyttää käsineitä ja välttää kahvoihin koskemista

  • Esa Kurki
  • Maija Yrjölä
Aihekuva. Aihekuva.

Koronavirus voi elää selvitysten mukaan jopa useita päiviä paperialustalla, joten lehdenjakajien terveyteen ja hygieniaan on kiinnitetty viime viikkoina erityishuomiota. Sanomalehden tuotanto on automatisoitu niin pitkälle painossa, että ensimmäiset käsikosketukset lehtiin tulevat käytännössä vasta jakelussa.

Pohjois-Karjalassa tuotantoesimiehenä toimiva Sanna Lintunen Posti Palvelut Oy:stä kertoo, että lehdenjakajia on ohjeistettu ahkerasti viime viikkoina. Lintusen mukaan joitakin jakajia uusi tilanne on vähän jännittänyt, toiset ovat ottaneet rennommin.

– Käytämme saippuaa ja käsidesiä ja noudatamme muutoinkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja valtiovallan ohjeistuksia. Jos esimerkiksi autolla lehtiä jakava tuntisi itsensä kipeäksi, niin auto jätetään niille sijoilleen ja lehdet jäävät siltä päivältä jakamatta. Auto puhdistetaan ja varmistetaan, että se on turvallinen seuraavalle jakajalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällaisia sairastumistapauksia ei ole Lintusen mukaan sattunut, eikä lehdenjakajilla ole ollut viime aikoina muutenkaan sairauspoissaoloja.

Käsineiden käyttö kuuluu perusasioihin koronan ehkäisyssä.

– Meillä hanskojen käyttöön on entistä vahvempi suositus, vaikka joitakin jakajia niiden käyttö tuntuu ahdistavan. Ovia avataan, jos vain mahdollista, mieluummin vaikka pepulla työntämällä kuin kahvaan kädellä tarttumalla. Ei mennä väkijoukkoihin ja käytetään muutenkin aina maalaisjärkeä itsensä suojaamiseksi, Lintunen kertoo.

Posti päivittää koronaohjeita myös verkkosivuilleen.

Lehden jakeluketjussa näyttäisivät lehtien heittolaatikot aiheuttavan tällä hetkellä kenties merkittävimmän koronariskin. Jos asiakkaan lehti tulee yhteiseen heittolaatikkoon, on vaarana, että aiemmin lehtensä käyvällä on koronavirus ja hän koskettelee muidenkin lehtiä.

Myyntipäällikkö Lasse Valkila Karjalaisen levikkimarkkinoinnista toteaa, että heittolaatikkoasiakkaille voisi antaa samat ohjeet kuin jakajille: tulee huolehtia käsihygieniasta ja käyttää käsineitä. Lehteä noutaessa on muistettava säilyttää myös turvaetäisyys naapuriin.

Maailmalta ei ole toistaiseksi yhtään dokumentoitua tapausta, että koronavirus olisi siirtynyt sanoma- tai aikakauslehtien tai muiden painotuotteiden välityksellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi