Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Tutkimus paljastaa: Pohjois-Karjalan kunnissa asuu onnellisia ihmisiä - kaikista onnellisimmat Juuassa

  • Saija Kauhanen
  • Marko Puumalainen
Harri Kallinen asui noin 45 vuotta Helsingissä, kunnes palasi takaisin Juukaan. - Henkinen kotini on ollut aina täällä. Elämän rytmi on paljon rauhallisempi kuin etelässä. Harri Kallinen asui noin 45 vuotta Helsingissä, kunnes palasi takaisin Juukaan. - Henkinen kotini on ollut aina täällä. Elämän rytmi on paljon rauhallisempi kuin etelässä.

Vajaan 5 000 asukkaan Juuassa asuvat Pohjois-Karjalan onnellisimmat ihmiset. Juuka sai EPSI Rating Finlandin tekemässä kuntien onnellisuusvertailussa peräti 74 pistettä ja sijoittuu asukastyytyväisyyspisteissä erittäin korkealle, Helsingin kanssa samoille pisteille.

Lue lisää erikoisartikkelista: Pohjois-Karjalan onnellisimmat ihmiset asuvat Juuassa - "Elämän rytmi on paljon rauhallisempi kuin etelässä"

Lähes yhtä onnellisia ollaan noin 4 300 asukkaan Polvijärvellä. Juuan ja Polvijärven jälkeen on pieni hyppäys alaspäin, mutta Kontiolahti, Tohmajärvi, Outokumpu ja Ilomantsi sijoittuvat jo hyvin positiivisesti Suomen asukastyytyväisyyden tasossa (63–66 pistettä).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 Huonosti ei mene muillakaan Pohjois-Karjalan kunnilla. Kaikki sijoittuvat 60 pisteen tuntumaan tai hieman yli, mikä tarkoittaa tyytyväisiä ja onnellisia asukkaita. Koko Suomen keskiarvo on hieman alle 60 pistettä.

Vain Liperin (59) ja Nurmeksen (60) asukkaat ovat tyytymättömiä elämäänsä asuinkunnassaan.

– Vaikka ero Liperin ja Juuan välillä on suhteellisen suuri, ja Liperin asukastyytyväisyyden taso on alhainen, asettuu moni kunta Suomessa 60 pisteen paikkeille. Tilanne ei ole siis ainutlaatuinen Suomessa, EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen pohtii. 

Laitisen mukaan erityisen hienoa on se, että 30–44-vuotiaiden tyytyväisyys on Pohjois-Karjalassa korkealla. Lähes seitsemän kymmenestä tähän ikäluokkaan kuuluvasta on tyytyväisiä. Tyytymättömin ikäluokka on 18–29-vuotiaat. Heistä hieman alle puolet on onnellisia kotikunnassaan.

Kokonaisuutena asukastyytyväisyys on kunnissa laskussa, ja näin on käynyt myös Pohjois-Karjalassa. Naiset ovat elämäänsä hieman tyytyväisempiä kuin miehet.

Haastattelututkimuksessa asukkailta kysyttiin kolmea tärkeintä syytä kunnassa asumiseen. Esiin nousivat luonto, turvallisuus ja rauhallisuus. Yhteisöllisyys nostaa turvallisuuden tunnetta. Myös peruspalvelujen läheisyys koetaan tarpeelliseksi, kunhan kulkuyhteydet suurempiin kaupunkeihin ovat toimivia.

Erikoisartikkeli onnellisuudesta Juuassa on luettavissa täällä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa