Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Maakunta

Siun sote: Terveysasemille ei pidä saapua soittamatta – infektiopotilaiden hoito keskitetään erillisille vastaanotoille

  • Arttu Koistinen
  • Jarno Artika
Kuvituskuva Kuvituskuva

Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi siten, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista ja infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään kahdeksalle terveysasemalle, Siun sote tiedotti tiistaina.

Yhä useampi asia pyritään myös hoitamaan puhelimitse.

– Osalla Siun soten terveysasemista ei koronavirusepidemian aikana hoideta lainkaan infektiopotilaita, vaan terveysaseman palvelunumerosta nämä potilaat ohjataan lähimmälle asemalle, jossa on infektiovastaanotto. Muu toiminta jatkuu entiseen tapaan kaikilla terveysasemilla. Tarkoitus on suojella potilaita ja henkilökuntaa sairastumisilta sekä turvata asioiden sujuva hoito ilman puhelimien tai terveysasemien ruuhkautumista, tiedotteessa todetaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Terveysasemille ei pidä saapua soittamatta etukäteen tai ilman varattua aikaa.

Jatkossa kaikilta terveysasemille tulevilta myös tarkastetaan infektio-oireet ennen sisäänpääsyä. Lieväoireiset ohjataan kotiin ottamaan yhteyttä puhelimitse.

Hankalammissa oireissa asiakas ohjataan arvioon joko samalle tai toiselle terveysasemalle, Siun sote toteaa.

– Kaikkien terveysasemien asiakkaat saavat edelleen hoidon ensisijaisesti omilta terveysasemiltaan koko maakunnassa. Soittamalla omalle terveysasemalle hoito aloitetaan puhelimessa välittömästi, tarvittaessa lääkäriä konsultoiden. Jos asiakkaan vaiva vaatii arviota paikan päällä, ohjataan potilaat puhelimessa oikeaan paikkaan.

Terveysasemien puhelinpalveluihin on Siun soten mukaan lisätty henkilökuntaa, ja suurimmassa osassa terveyshuolista asiakkaan asia voidaan ratkaista alusta loppuun puhelimitse.

– Terveysaseman hoitajat antavat puhelimessa hoito-ohjeita, tarvittaessa kysyvät neuvoa lääkäriltä ja ottavat asiakkaan herkästi seurantaan, jolloin hoitaja soittaa asiakkaalle, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Nettiä käyttävät voivat hyödyntää Omaolo-palvelua, jossa voi tehdä itse oirearvion koronaviruksesta, mutta myös monista muista tavallisista vaivoista, tiedotteessa tuumataan.

– Terveysasemille soittajien kannattaa jättää takaisinsoittopyyntö. Takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan mahdollisimman pian, ja kaikille saman päivän aikana.

Erilliset infektiovastaanotot avataan kahdeksalle Siun soten terveysasemalle. Liperissä ja Kiteellä infektiovastaanotot ovat jo toiminnassa.

Outokummun, Kontiolahden, Nurmeksen, Lieksan, Ilomantsin sekä Joensuussa Siilaisen terveysasemille vastaanotot avataan vaiheittain pääsiäiseen mennessä.

Muilta terveysasemilta potilaat ohjataan puhelimessa infektiovastaanotoille seuraavan työnjaon mukaisesti: Heinävedeltä Liperiin; Polvijärveltä Outokumpuun; Enosta ja Lehmosta Kontiolahteen; Juuasta ja Valtimolta Nurmekseen; Niinivaaralta, Rantakylästä, Pyhäselästä, Kiihtelysvaarasta ja Tuupovaarasta Siilaiselle; ja Tohmajärveltä, Kesälahdelta ja Rääkkylästä Kiteelle.

Toimintaohjeita löytyy Siun soten verkkosivuilta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi