Sunnuntai, 17.1.2021 
Toni, Anton, Antto
Maakunta

Kysely: Kaksi kolmasosaa pohjoiskarjalaisista yrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään

  • Renne Ohtonen
  • Anniriitta Tolvanen

Yritykset ovat joutuneet koronaviruksen vuoksi ahtaalle. Kauppakamarien valtakunnalliseen Koronan vaikutukset -kyselyyn vastanneista pohjoiskarjalaisista yrityksistä lähes kaksi kolmasosaa aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään.

Kyselyyn vastasi lähes sata Pohjois-Karjalan kauppakamarin jäsenyritystä, joista vajaa puolet on antanut lomautusvaroituksen tai kutsunut yt-neuvotteluihin.

Luvut ovat valtakunnallisesti melko samanlaisia. Tilanne on synkentynyt huomattavasti edellisestä kyselystä, joka tehtiin vain kaksi viikkoa sitten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Peräti 98 prosenttia vastaajista arvioi, että korona vaikuttaa yritystoimintaan. Reilu neljännes taas kokee yrityksensä konkurssiriskin nousseen merkittävästi.

- Olemme Pohjois-Karjalan kauppakamarista soittaneet jäsenyrityksiimme. Keskusteluissa on noussut esille epävarmuus, jota epidemian ja rajoitusten asettamiset tuovat arjen toimintaan. Ravintola-, majoitus- ja palvelualat ovat suurimmassa ahdingossa myös maakunnassamme. Suosittelen säännöllistä yhteydenpitoa yrittäjiin, koska keskustelemalla voimme tukea myös heidän henkistä jaksamistaan, toteaa Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi tiedotteessa.

Kaksi kolmasosaa vastaajista on käyttänyt tai aikoo käyttää hallituksen tarjoamia joustoja ja apuja.

- Yrityksissä ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä valtiovallan reagointiin. Pienempien yritysten toiveena on suora rahallinen tuki, koska velan koetaan vain siirtävän ongelmia, Vuojärvi täsmentää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi