Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Maakunta

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ylijohtajan Ari Niirasen kolumni: Elä ja anna yritysten elää

  • Ari Niiranen

Terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyden turvaaminen leikkaamalla koronaviruspandemian huippua on nyt tärkein tavoitteemme.

Yritysten ja niiden työntekijöiden tukeminen tilanteen yli on toiseksi tärkeintä. Pohjois-Karjalassakin parissa viikossa jo 70 työnantajaa on ilmoittanut lomautuksista, jotka uhkaavat yli 5 000 työntekijää.

Poikkeustilanteessa yrityksille on tarjolla tukea ja eri organisaatiolla on omat tehtävänsä yritysten tukemisessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallinnon rakenteet ja yrityksiä palvelevien toimijoiden tehtävänjaot eivät ole asiakkaiden kannalta kovin selkeitä.

Erilaisista intresseistä, omistajista, toimialueista, palveluista tai internet-sivuista huolimatta toimijoiden yhteistyö on viime viikkoina tiivistynyt ja sujuvoitunut vauhdilla.

Ely-keskuksen kutsumana viikoittain etäyhteyksillä kokoontuvassa Pohjois-Karjalan yrityspalvelujen koronavalmiusryhmässä ja laajemmissa tilaisuuksissa on ennakoiden valmistauduttu ja tartuttu yhteiseen tehtävään.

Yhteishenki on ollut käsin kosketeltava. Business Finlandin, Finnveran, ely-keskusten, te-toimistojen ja kunnallisten elinkeinoyhtiöiden palvelut yrityksille ja työntekijöille ovat tulleet toisillemme tutuiksi sitä mukaa kun niitä on tullut käyttöön.

Pieni, mutta viheliäinen virus on saanut meitä paremmin yhteen kuin lukuisat seminaarit ja sidosryhmätilaisuudet.

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin kunnilta. Koronaviruspandemiasta johtuvan akuutin maksuvalmiuskriisin hoitamiseen tarkoitettu tuki on 2 000 euroa.

Koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöstä kärsivät pienyritykset, joissa on 1–5 työsuhteessa olevaa työntekijää, voivat hakea tukea ely-keskukselta tilanneanalyysin tekemiseen enintään 10 000 euroa tai kehittämistoimenpiteisiin enintään 100 000 euroa.

Rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille lukuun ottamatta maa-, kala- ja metsätaloutta sekä maataloustuotteiden jalostusta.

Haun avauduttua maaliskuun lopussa ely-keskukseen jätettiin Pohjois-Karjalassa jo ensimmäisenä päivänä 69 ja koko maassa 2 350 rahoitushakemusta!

Koronavirustilanteesta kärsivät pienet ja keskisuuret yritykset, joissa on 6–250 työsuhteessa olevaa työntekijää sekä liikevaihdoltaan enintään 300 miljoonan euron niin sanotut Midcap-yritykset, voivat hakea tukea Business Finlandista. Tuet ovat saman suuruisia kuin ely-keskukselta haettavat.

Finnveralta eri kokoiset yritykset voivat saada takauksia ja lyhennysvapaita.

Lainat myöntää pankki eli ministereitä lainaten ”valtio takaa, pankit jakaa”. Finnvera voi taata rahoitusta myös suuryrityksille.

Oikeus elämään on tärkein perusoikeutemme. Tästä syystä monia muita perusoikeuksiamme on nyt rajoitettu.

Koronapandemian jälkeiselle ajalle meillä on yhteinen tavoite ja keinot saavuttaa se: terveet yritykset jatkavat kannattavaa toimintaansa ja työllistävät. Elä ja anna yritysten elää.

Teksti: Ari Niiranen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa