Perjantai, 4.12.2020 
Aira, Airi
Maakunta

Lähes tuhat eri vastaajaa keränneen Lintuvisan pääpalkinto meni Kiteelle - toiseksi viimeiseltä kierrokselta paljastui odottamatonta draamaa

  • Kimmo Nevalainen
  • Hannu Kauhanen
Lintuvisan tämän kevään viimeinen lintu oli järripeippo. Lintuvisan tämän kevään viimeinen lintu oli järripeippo.

Karjalaisen tämänvuotisen Lintuvisan päätöskierrokselle saatiin 664 vastausta. Kuvassa olleen järripeipon tunnisti 453 vastaajaa. Väärissä vastauksissa ehdotettiin muun muassa peippoa (46), pikkuvarpusta (42) ja varpusta (41).

Naaraspukuiseksi talviseksi järripeipoksi linnun tunnistaa muun muassa siipien alta pilkottavasta valkoisesta alaperästä, siipien alla linnun sivuilla olevista pilkuista ja järripeipolle tyypillisestä värityksestä ja lajille tyypillisistä siipikuvioista.

Lintu­oppaan voitti Marjatta Ruuska Nurmeksesta, Kolo design -linnunpöntöt menivät Raisa Eemolalle Juukaan ja Liisa Eroselle Outokumpuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lintuvisaan osallistui tänä vuonna yhteensä noin 950 eri vastaajaa ja vastauksia tuli noin seitsemänsataa kierrosta kohden.

Kaikki lajit tiesi yhteensä 146 vastaajaa, kun viidenneltä kierrokselta hyväksyttiin sekä lapin- että kalatiiravastaukset. Kiikaripalkinnon voitti tänä keväänä Lauri Vänttinen Puhoksesta. Onnea kaikille voittajille!

Lintuvisan ensimmäisen kierroksen palkinnot on lähetetty voittajille. Kaikki muut palkinnot postitetaan voittajille kisan päättymisen jälkeen.

Lintuvisa jatkuu taas ensi keväänä.

Siihen asti, tunnistelemisiin!

Kommentti: Pieleen meni ja sori siitä

lintuvisa5Karjalainen20200328 "Kuvatessa pidin lintua lapintiirana, ja asiahan on lopulta täysin selvä", Kimmo Nevalainen kirjoittaa.

Teksti: Kimmo Nevalainen

Mokasimme lintuvisan viidennellä kierroksella tiirankuvan kanssa. On syytä pyytää nöyrästi anteeksi.

Ensinnäkin lintu oli liian pieni printtiversion kuvassa, että siitä olisi kunnolla tolkkua saanut. Toisekseen määritin kuvan väärin.

Kuvatessa pidin lintua lapintiirana, ja asiahan on lopulta täysin selvä. Lintuvisakuvia valitessa tuli hierottua jotenkin liikaa ja sokeuduin sille, mitä kyseisessä kuvassa näin. Kuvan lintu siis on lapintiira. Linnun nokan kärjissä ei ole mustaa niin kuin ei käsisiipisulkien kärjissään. Esimerkiksi.

Asia selvisi lopullisesti, kun asiasta syntyi keskustelua Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen sähköpostilistalla. Kiitos siitä.

Koska virheet pitää korjata sikäli mikäli pystyy, arvoimme lapintiiraa vastanneiden joukosta ylimääräisen kirjapalkinnon. Sen saa Maarit Purmonen Haukivaaralta.

Pääpalkinnon eli kiikarin arvontaan osallistuivat sekä lapin- että kalatiiraa äänestäneet.

Virheistä voi myös oppia. Kun lintuvisa taas vuoden kuluttua järjestetään, olemme entistä tarkempia siitä, että lintu on yksiselitteisesti tunnistettavissa myös paperilehden kuvasta.

Ja siitä, että määritämme täällä päässä linnun oikein.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi