Tiistai, 9.3.2021 
Auvo
Maakunta

Vappua vietetään Pohjois-Karjalassa koleassa mutta poutaisessa säässä - sen jälkeen tulee keväinen lämpöaalto

  • Jani Leinonen
  • Anu Saarelainen
Vappua pitää viettää tällä kaudella pääosin kotona. Vappua pitää viettää tällä kaudella pääosin kotona.

Vappua vietetään Pohjois-Karjalassa koleassa mutta poutaisessa säässä, ennustaa Ilmatieteen laitos. Vappuyöksi lämpötila laskee useita asteita pakkaselle.

Lisää aiheesta: Virtuaalivappuna ei palella eikä kekkuloida Laululavalla - Tilaa vappumenu kotiin ja nauti puheista, piknikkonsertista ja vanhoista autoista kotisohvalla

Lämpötilat eivät nouse maan eteläosissakaan missään vaiheessa vappua yli kymmenen asteen. Pohjoisessa voi tulla yksittäisiä lumikuuroja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen tiistaina tekemän ennusteen mukaan lämpötila on päivällä maan etelä- ja länsiosassa 7‒10 astetta, itä- ja pohjoisosassa 2‒7 astetta.

Pohjois-Karjalassa lämpötila on vappuaattona korkeimmillaan neljä ja vappupäivänä seitsemän astetta.

Lisää aiheesta: Poliisi: Vapunviettoa valvotaan Joensuussa erityisesti Ilosaaressa ja Laululavan alueella, torilla sekä puistoissa

Vappuyö on laajoilla alueilla selkeä ja kylmä. Yön alin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa +1 ja -3 asteen välillä, pohjoisosassa -3 ja -8 asteen välillä.

Koko Pohjois-Karjalassa käydään torstain ja perjantain välisenä yönä pakkasen puolella. Kylmintä on maakunnan pohjoisosissa, johon ennustetaan aamuyöksi neljän asteen pakkaslukemaa.

Pilvisyys vaihtelee päivällä enimmäkseen puolipilvisestä pilviseen. Lähinnä pohjoisessa voi tulla yksittäisiä lumikuuroja, ja vappupäivänä voi länsirannikolle ulottua hajanaisia vesisateita lounaasta.

- Metsä- tai ruohikkopalovaroituksia on monin paikoin voimassa maan etelä- ja keskiosissa, mikä kannattaa ottaa huomioon, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Pohjois-Karjalaan asti ruohikkopalojen varoitusalue ei ainakaan vielä tiistaina yltänyt, mutta maa on monin paikoin hyvin kuivaa myös Pohjois-Karjalassa.

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, maan pohjoisosassa pääosin 5 ja 10 asteen välillä.

Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle. Maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella.

Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite löytyy vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolelta. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Vuosi sitten vappuaattoa vietettiin pääosin poutaisessa säässä, ainoastaan Lappiin levisi illalla sadealue. Lämpötila kohosi aattona maan etelä- ja keskiosassa yleisesti noin 15 asteeseen, paikoin sen ylikin. Lapissa lämpötila oli pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Vappuyönä lämpötila laski etelää myöten yleisesti lähelle nollaa tai hieman pakkaselle.

Vappupäivänä hajanaiset sateet yleistyivät myös muualla, ainoastaan kaakossa sää pysyi poutaisena läpi päivän. Päivän ylin lämpötila oli maan etelä- ja itäosassa yli 15 astetta.

Sen sijaan sateiden myötä Pohjanmaan maakunnissa jäätiin alle 10 asteen, ja Lapissa oltiin vain muutama aste nollan yläpuolella. Lunta oli vuosi sitten lähinnä Koillismaalla ja Lapissa muutama kymmenen senttiä.

Tänä vuonna lämpimämpi ilmamassa on saapumassa Pohjois-Karjalan ylle pari päivää vapun jälkeen.

Sunnuntaiksi ja maanantaiksi Pohjois-Karjalan keski- ja eteläosiin povataan 15 asteen lämpötilaa, ja Ylä-Karjalassakin lämpötila kohoaa yli kymmeneen asteeseen.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90