Torstai, 3.12.2020 
Meri, Vellamo
Maakunta

Joensuun kaupunginjohtaja Karjalainen: "Täältä on pakko päästä maailmalle"

  • STT
  • Kimmo Kirves

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen torjuu suoralta kädeltä ajatuksen siitä, että Joensuun lentoyhteyksiin tulisi pitempiaikainen tai pysyvä katko.

– Ymmärrän sopeutustarpeen, mutta ei tämä maa elvy niin, että saavutettavuudet pannaan nollille, Karjalainen sanoi STT:lle.

– Sitä mukaan kun rajoituksia puretaan, lentojen täytyy normalisoitua, että elinkeinoelämä ja ihmiset pääsevät liikkeelle.

Karjalainen muistuttaa, että Joensuun ja Helsingin välinen lentoreitti on kannattava yli sadallatuhannella vuotuisella matkustajallaan.

Hän muistuttaa myös, että Joensuussa on muun muassa monien metsä- ja metalliteollisuusyritysten pääkonttorit sekä yliopisto. Suurin osa lentomatkustajista ei pysähdy Helsinkiin vaan jatkaa matkaansa ulkomaille.

– Tämä on vientivetoinen kaupunkiseutu. Täältä on pakko päästä maailmalle. Lentoyhteydelle ei ole kilpailukykyistä vaihtoehtoa, Karjalainen painottaa.

– On ensiarvoisen tärkeää valtakunnan tulevaisuudelle, ettei nyt säästetä vääristä asioista.  

Myös Jyväskylän kaupunginjohtajalta Timo Koivistolta tulee suoraviivainen vastaus kysymykseen Finnairin Jyväskylän-lentojen mahdollisesta lakkaamisesta koronakriisin myötä.

– Ymmärrän lentojen keskeyttämisen akuutin kriisin aikana, mutta pidempiaikainen tai varsinkaan pysyvä lakkauttaminen ei voi tulla kyseeseen. Heti kun tilanne alkaa normalisoitua, lentoyhteys pitää saada takaisin, Koivisto sanoo STT:lle.

Koiviston mukaan Jyväskylä–Helsinki-lentoyhteyden lakkaamisella olisi dramaattinen vaikutus kaupungin elinkeinoelämään ja koulutustoimintaan.

– Meillä on useita yrityksiä, jotka tekevät kansainvälistä liiketoimintaa ja joiden henkilöstö liikkuu ulkomailla ja joiden asiakkaat tulevat maailmalta tänne. Tässä suhteessa lentoyhteys on aivan välttämätön, Koivisto sanoo.

– Samoin meillä on iso yliopisto ja iso ammattikorkeakoulu. Niille molemmille kansainväliset yhteydet ja sen myötä lentoyhteydet ovat erittäin tärkeitä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi