Lauantai, 24.10.2020 
Asmo
Maakunta

"Torin rakentamisen viimeinen pala loksahtaa nätisti oikealle paikalleen" - Joensuun kauppahallin paikka ratkeaa lähikuukausina, kaavaehdotus sijoittaisi liikerakennuksen Siltakadun varteen

  • Marita Jalkanen
  • Jarno Artika
Siltakadun viereen sijoitettuna liikerakennus nielaisee toriparkin porraskäytävän  ja nykyiset kesäkahviloiden paikat, jotka siirtyvät toisaalle torilla. Siltakadun viereen sijoitettuna liikerakennus nielaisee toriparkin porraskäytävän ja nykyiset kesäkahviloiden paikat, jotka siirtyvät toisaalle torilla.

Vuosien keskustelu siitä, missä kohtaa Joensuun torilla on kauppahalli ja miltä se näyttää, ratkeaa nopeimmillaan syksyyn mennessä. Virkamiesehdotus kauppatorin ja lähialueiden kaavamuutoksesta on valmistunut ja siirtyy luottamushenkilöiden arvioitavaksi.

Kauppahallin paikaksi ehdotetaan Siltakadun pohjoislaitaa Torikadun kulmauksessa.

Ensimmäisenä ehdotukseen ottaa kantaa kaupunkirakennelautakunta tiistaina. Jos lautakunta hyväksyy päätösehdotuksen ilman enempiä muutoksia, ehdotus asetetaan nähtäville ja kommentoitavaksi sydänkesän ajaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikerakennus avautuisi terassien kautta kauppatorille. Hallin tontin läpi edellytetään tehtäväksi aina avoin kulkuyhteys Ison Myyn Siltakadun puolen sisäänkäyntiin. Rakennus olisi laajuudeltaan tuhat kerrosneliömetriä. Rakennusoikeudesta enintään 800 kerrosneliömetriä voisi sijoittaa ensimmäiseen kerrokseen.

tori1 Kuva: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto

{desktop} {/desktop}
{!desktop} {/desktop}

Kaavaehdotuksen rakentamisen määrä on kolmanneksen pienempi kuin kesällä 2019 nähtävillä olleessa kaavaluonnoksessa ja alle kolmasosa siitä, mitä torin nykyinen asemakaava sallii rakennettavaksi puretun kauppahallin paikalle.

Voimassa olevan kaavan mukaan torin etelälaitaan saisi rakentaa 3 200 kerrosneliötä.

Mikäli päätöksenteko etenee normaalilla tavalla, kauppatorin ympäristössä olisi lainvoimainen asemakaava tämän vuoden loppupuolella.

- Nyt vaikuttaa lopultakin siltä, että kauppatorin rakentamisen viimeinen pala loksahtaa nätisti oikealle paikalleen, Joensuun kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varonen sanoo.

Varosen mukaan kauppahalli kruunaisi torin seudun viime vuosien rakentamisen, ja keskusta saataisiin valmiiksi.

Kaavamuutosta kauppahallin ja torin seudun muiden toimintojen sijoittamisesta on valmisteltu kaksi vuotta. Kaavaluonnos oli nähtävillä viime kesänä. Palaute luonnoksesta oli ristiriitainen ja osin hyvinkin kriittinen.

Sellaista karjalaista kauppahälinää.

Juha Kivelä

Varosen mukaan kaavaehdotuksessa on pyritty löytämään ratkaisu niihin asioihin, jotka ovat hiertäneet esimerkiksi Siltakadun kiinteistöyhtiöitä. Tämä näkyy Varosen mukaan ehdotuksessa muun muassa siinä, että rakennusoikeutta on reivattu kaavaluonnokseen verrattuna reippaasti alaspäin. Torialueelle puolestaan on lisätty yksi kahvilapaikka.

- On onnistuttu saamaan ehdotus, joka täyttää vähintään kohtuullisesti alueen vaatimukset, Varonen arvioi.

Kaavamuutosta hakenut Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on teettänyt alustavia luonnoksia liikerakennuksesta. Lopulliset suunnitelmat tehdään, kun toteutus varmistuu.

- Uudesta liikerakennuksesta on tarkoitus tehdä torin sydän, jonne kaupunkilaiset ja matkailijat kokoontuvat ympäri vuoden. Joensuu tarvitsee paikkoja, joihin halutaan tulla muualtakin, sellaista karjalaista kauppahälinää, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä kuvailee.

Sijaintia Siltakadun puolella puoltaa Kivelän mukaan auringon lisäksi toiminnallinen yhteys torilavaan, kun terasseilta voisi seurata vierestä torilavan esiintyjiä.

Torin liikerakennus olisi eräänlainen minitori, paljon palveluita pienissä liiketiloissa, joiden tarjontaa ja palveluita yhdistää maakunnallisuus - kahvila- ja ravintolaruokaa, ruokatuotteita, käsityötä ynnä muuta sellaista.

- Visuaalisesti mahdollisimman näyttävä estradi pohjoiskarjalaiselle ruokatorille, Kivelä maalaa.

Itse rakennus olisi asemakaavan vaatimalla tavalla puuta, kiveä ja lasia.

torz

Terassit torille päin avautuisivat kerroksellisesti, jolloin sisätilan ja avotaivaan välissä on lasitettu terassi.

Sisätiloja yhdistää avoimuus ja yhteinen tila. Liiketiloista on tarkoitus järjestää avoin haku, ja joitakin keskusteluja on Kivelän mukaan jo ehditty käydäkin.

Kauppahallin toteutusta Kivelä arvioi vielä isolla haarukalla:

- Tässähän on vielä monta vaihetta, ennen kuin ollaan rakentamassa, Kivelä viittaa sekä kaupungin että osuuskaupan päätöksentekoon. Nopeimmassa aikataulussa rakentamisen aloitus voisi Kivelän mukaan olla mahdollista keväällä 2021.

Liikerakennuksen lisäksi kaavaehdotuksessa on kuusi paikkaa kausiluonteisille kahviloille. Kahviloita voidaan sijoittaa torin kävelykadun puoleiselle sivustalle ja Keskuspuistoon.

Tällä hetkellä kahviloiden vuokrasopimukset ovat määräaikaisia. Uusi kauppahalli vie suurimman osan torin nykyisistä kahvilapaikoista.

Torin länsireunalla olevan 1950-luvun Pankkitalon kaavaehdotus esittää suojeltavaksi. Pankkitalo on yksi kaupungin näkyvimmistä ja tunnetuimmista rakennuksista.

Kauppatorin uudistus ja maanalainen toriparkki valmistuivat vuoden 2018 lopulla. Kauppahallin sijoittelussa on huomioitu torilla jo tehdyt ratkaisut, kuten Sininen virta, esiintymislava, torin myyntipaikat ja toriparkin rakenteet.

Jos lautakunta hyväksyy kaavaehdotuksen nähtäville pantavaksi, se pidetään nähtävillä 11. kesäkuuta alkaen 31. heinäkuuta asti.

Kaupunginvaltuuston päätettäväksi kaavaehdotus tulisi mahdollisesti elo- tai syyskuussa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi