Tulosta tämä sivu
Maakunta

Valtaosa Pohjois-Karjalan raadin vastaajista kertoi kesäsuunnitelmiensa muuttuneen – "Voisiko tämä olla se kesä, jolloin oikeasti lataudutaan?"

Arkistokuva. Arkistokuva.

70 prosenttia Pohjois-Karjalan raadin vastaajista kertoi suunnitelmiensa muuttuneen. Miten erilaiseen kesään kannattaisi suhtautua?

– Poikkeuksellista on se, ettei ole mitään odotuksia eikä suunnitelmia, vaan oleillaan enimmäkseen kotona ja mökillä ja harrastetaan lähiliikuntaa. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko kesästä ja lomasta siitä huolimatta tai juuri siksi rentouttava, ja opitaanko elämään hetkessä, fiilisten mukaan.

Näin pohti eräs Pohjois-Karjalan raadin vastaajista kyselyssä, jossa selvitettiin, millaisia muutoksia koronavirusrajoitukset ovat tuoneet pohjoiskarjalaisten kesäsuunnitelmiin. Kyselyyn osallistui 345 vastaajaa. Kyselyajankohta oli 15.–20.5.

70 prosenttia vastaajista kertoi, että koronarajoitukset ovat muuttaneet heidän kesälomasuunnitelmiaan vähintään jonkin verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alle 35-vuotiaista vastaajista yli 90 prosenttia sanoi sunnitelmiensa muuttuneen, kun taas yli 65-vuotiaista näin vastasi 64 prosenttia. Vastaajissa painottuivat vanhimmat ikäluokat, mikä voi vaikuttaa tuloksiin.

Uuden työn alkamispäivä on siirtynyt. Ei tule kesävieraita. Ei ole koiranäyttelyitä, ei yhdistyksen kokouksia, ei siirtolapuutarhan talkoita, ja urheilutapahtumiakin aiempaa vähemmän.

Muun muassa näistä muutoksista raatilaiset kertoivat avoimissa vastauksissa.

– Loma ei ehkä tunnu lomalta, kun ei pääse irroittautumaan tutuista ympyröistä. Kaipaan kulttuurielämyksiä; luonto ja luontokohteet eivät riitä, yksi vastaaja kertoi.

Jotkut jaksavat nähdä tilanteessa hyvää.

– Tänä aikana ihminen voi rauhoittua opitusta kiireisestä elämästä ja huomata, että näinkin voi kyllä elää. Tietysti huvitukset ja vilkas sosiaalinen elämä jäävät pois, mutta ei se kuitenkaan elämää kaada, sillä on sitä ennenkin eletty ilman näitä kaikkia turhia olemassa olevia asioita.

DR9B68251Karjalainen20180526

Kenties hieman yllättäen vain 23 prosenttia vastaajista kertoi aikovansa viettää entistä enemmän aikaansa mökillä. Alle viidennes kertoi aikovansa lisätä kotimaanmatkailua.

– Emme uskalla lähteä kotimaan kohteisiin, yksi vastaaja sanoi.

– Jokavuotinen lempitapahtumani peruuntui, ja samalla myös tapahtumaan liittyvä matkustelu sekä yöpyminen, toinen kertoi.

– Haluan kiertää Suomea autolla. Toivon, että majapaikkoja löytyy. Teltta toki otetaan mukaan, mutta mieluummin nukkuisin muualla. Ehkä myös vuokrataan mökkejä, sitä ei ehkä muuten olisi tehty samassa määrin, kertoi yksi vastaaja, jolla kotimaanmatkailu on suunnitelmissa.

Kesäloman ajankohta oli koronavirustilanteen takia muuttunut harvalla.

Osa vastaajista suhtautuu erilaiseen kesään tyynesti; toisille suunnitelmien peruuntuminen on ollut kova pettymys.

– Koko kesä masentaa. Olin suunnitellut lähteväni useammalle festarille ja kiertäväni Skotlantia, nyt mikään ei toteudu. Synkkiä ajatuksia hiipii jatkuvasti mieleen, yksi vastaaja kertoo.

– Hirvittää, miten saa ajan kulumaan seitsemänvuotiaan lapsen kanssa, kun ei voi tehdä kaikkea sitä, mitä haluaisi, toinen sanoo.

Jotkut kertovat loman tulevan nyt erityisesti tarpeeseen esimerkiksi siksi, että koronavirustilanne on tehnyt keväästä töiden puolesta kiireisen tai raskaan.

– Kyllä tämän kevään jälkeen on lomalle erityisen suuri tarve. Ulkomaanmatkan peruuntuminen toki harmittaa, mutta ei ole isossa kuvassa kummoinen asia. Odotan kesää ja toivon, että siitä tulee lämmin.

Osa pidättäytyy lainkaan tekemästä tarkkoja suunnitelmia kesäksi.

– Ei kannata ladata odotuksia, tulee turhia pettymyksiä. Aamulla katsoo taivaalle ja sääennustetta, sitten päiväksi toimintasuunnitelma. Jos pidempää poutaa pukkaa, niin sitten voi vaikka lähteä Saimaalle veneilemään, eräs vastaaja linjasi.

Yrittäjillä päällimmäisenä mielessä saattavat olla muut ajatukset kuin laiturinnokka tai riippumatto:

– Ei ole ollut lomia yrittäjällä. Nyt ei tule yritykselle tulojakaan.

 

Psykologi: "Voisiko tämä olla se kesä, jolloin oikeasti lataudutaan?"

Maaliskuussa moni pani toivonsa siihen, että kun nyt ponnistellaan ja hoidetaan tämä homma, niin pian elämä palaa normaaliksi. Sittemmin tajuntaan hiipi ymmärrys, ettei tämä ihan hetkeen taida olla ohi. Puhutaan uudesta normaalista.

Monen kesäsuunnitelmat – ulkomaanmatkat, festarit, kesäteatterit, kesätyöt, häät – ovat peruuntuneet tai muuttaneet muotoaan.

Miten tällaiseen kesään pitäisi suhtautua?

Suhtautuminen on itsestä kiinni, muistuttaa psykologi ja tietokirjailija Satu Pihlaja.

– Meillä on ulkoisia rajoituksia, mutta suhtautumisen tilanteeseen voimme valita itse.

Kannattaa pyrkiä keskittymään siihen, mitä voi tehdä sen sijaan, että murehtisi sitä, mitä ei voi tehdä. Sitten kun -elämää ei kannata alkaa elää.

– Tämä kannattaa ottaa ennemmin mahdollisuutena.

Pysähtyminen on tämän kurjan tilanteen hyvä puoli, itsensä johtamisesta kirjan kirjoittanut Satu Pihlaja sanoo.

Nyt on tuhannen taalan paikka päästää irti suorittamisesta ja tehdä kesästä itsensä näköinen.

Tänä kesänä ei tarvitse kärsiä Fear of Missing Out- eli fomo-ilmiöstä: jos en osallistu tuohon tapahtumaan, jäänkö paitsi jostakin mahtavasta?

– Ohjaudumme normaalisti paljon ulkoapäin. Meillä on mielikuvia siitä, millainen pitäisi olla ja mitä tehdä. Nyt on hyvä hetki miettiä, mitä itse haluaa ja mitkä ovat ne oikeat, omat toiveet.

Myös joutilaisuus on tärkeä taito.

– Tämä voisi olla kesä, jolloin oikeasti lataudutaan. Antaa tyhjyyden tulla.

Fiksu pelkääminen on Pihlajan mielestä hyvä sanapari koronavirukseen suhtautumisessa.

– Pelosta käsin ei tarvitse elää, vaikka fiksusti ollaankin.

Hän toteaa, että jokainen voi olla aktiivinen valitsija ja myös miettiä, mitä omista valinnoista seuraa.

– Kannustan aktiivisiin valintoihin muussakin elämässä: mitä siitä seuraa, jos nyt syön tämän pitsan?

Kristallipalloa ei ole kenelläkään, vaikka moni toivoisi voivansa siihen kurkistaa. Nyt on hyväksyttävä se, että kaikki on epävarmaa.

– Meille on ehkä muodostunut illuusio, että kaikkea voi kontrolloida. Nyt on huomattu, että näinhän ei ole, Satu Pihlaja toteaa.

Monia harmittaa se, että vaikka rajoituksia höllennetään, tarkkojen suunnitelmien tekeminen on edelleen hankalaa.

– Kyllä suunnitella voi, mutta eri asioita, Pihlaja huomauttaa.

Pihlaja neuvoo tekemään vaikka listan niistä harrastuksista ja puuhista, joille ei normaalisti ole ollut aikaa. Olisiko tänä kesänä viimein aikaa panostaa liikuntaan ja omaan hyvinvointiin tai opetella jokin uusi taito?

– Lukeminen on hyvä esimerkki: monet haluaisivat lukea enemmän mutta eivät ole ehtineet.

Kielteisiäkin tunteita sitä paitsi tarvitaan, psykologi Satu Pihlaja muistuttaa. Lastenkaan negatiivisia tunteita ei tarvitse säikähtää.

– On arvokas taito elämässä, että oppii sietämään vaikeita tunteita. Itsesäätelytaidot – ennen puhuttiin itsehillinnästä – ovat olleet vähän katoava luonnonvara. Ne ovat tärkeitä taitoja.

Kesäsuunnitelmat ovat menneet uusiksi myös Pihlajan omassa perheessä. Alkukesään suunniteltu vierailu kummilapsen luokse Saksaan on peruuntunut.

– Kyllä sitä ilman matkustamistakin näköjään pärjää, helsinkiläinen Pihlaja sanoo.

– Olen löytänyt kaupunkiluonnon ihan uudella tavalla ja huomannut, että kotikaupungissakin on paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt. Pitkästä aikaa olen todella seurannut luonnon heräämistä ja lehtien tuloa puihin.

Kovin paikka Pihlajalle, kuten monille muillekin, tänä keväänä on ollut se, ettei läheisiä ole voinut tavata entiseen tapaan.

Lue myös: 

"Onneksi on tämä paikka" – mökillään Liperissä viihtyvä Pirjo Turunen kuuluu niihin, joiden kesäsuunnitelmia korona ei mullistanut

Ensimmäistä kertaa vuosiin Parafest ei rytmitä Arto Pippurin kesää - "Hirveän ikävää esiintyjille"

Orpo olo ilman eläimiä - Jenni Eskelisen piti olla kahdeksatta kesää töissä Sinkkolan kotieläinpihassa, mutta toisin kävi

Minna Keränen-Kultanen katsoo tavallisena kesänä 20-30 kesäteatteriesitystä - Teatterikassi jää nyt pakkaamatta

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi