play

Tuettu loma voi olla lapsiperheen elämässä käänteentekevä kokemus – Tutkimuksen mukaan hyvinvointivaikutukset kestävät jopa kuukausia

THL:n tutkimuksen mukaan tuettu loma muun muassa kehittää niin lapsen kuin vanhemmankin itsetuntoa yhteisten onnistumisten kautta. Arkistokuva.

THL:n tutkimuksen mukaan tuettu loma muun muassa kehittää niin lapsen kuin vanhemmankin itsetuntoa yhteisten onnistumisten kautta. Arkistokuva. Kuva: Marko Puumalainen

Petra Mustonen

Lapsiperheille suunnatulla tuetulla lomatoiminnalla on tuoreen tutkimuksen mukaan pitkäaikaisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, jotka näkyvät perheissä vielä neljän kuukauden kuluttua loman päättymisestä. THL:n ja Solaris-lomat ry:n tekemän tutkimuksen tulos on kiinnostava, sillä aikaisempien tutkimusten perusteella työssäkäyvillä ihmisillä loman hyvinvointivaikutukset hiipuvat jo viikossa.
– Neljä kuukautta loman päättymisestä koettu terveys oli tuetuille lomille osallistuneissa perheissä kohonnut, elämänlaatu parantunut ja yksinäisyyden kokeminen vähentynyt. Erityisen tärkeässä roolissa oli osallisuuden kokemus loman aikana, THL:n arviointitutkija Erika Mäntylä kertoo.
Loman seurauksena myös tutkimukseen osallistuneiden vanhempien käsitykset omista kyvyistään laajenivat ja tulevaisuuden vaihtoehdot avartuivat. Lisäksi osallistujien luottamus omaan pärjäämiseen vahvistui.