Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Etsinnöissä Outokummun Kalaton-lammella ei löytynyt ruumista - Epäiltyjen asemaa arvioidaan loppukesästä

  • Iiro-Matti Nieminen / STT
  • Kimmo Kirves

Outokummussa Pohjois-Karjalassa tehdyt etsinnät eivät tuoneet läpimurtoa 14 vuotta sitten kadonneen miehen tapauksessa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläinen kertoi STT:lle, että etsinnöissä Outokummun Kalaton-lammella ei löytynyt ruumista eikä mitään ruumiiseen viittaavaa.

Lammella tehtiin etsintöjä toukokuun lopulta juhannuksen jälkeiselle viikolle. Etsinnöissä käytettiin apuna poliisin ruumiskoiria ja Suomenlahden merivartioston sukeltajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisin tämänhetkisten tietojen valossa on poissuljettua, että lammessa olisi ruumis.

– Tämän hetken tietojen mukaan tilanne on siinä vaiheessa, että siellä ei ole enää tarvetta tehdä etsintöjä, Hämäläinen kertoi.

52-vuotias mies katosi Outokummun naapurikunnassa Polvijärvellä sijaitsevasta hoitokodista lokakuussa 2006. Katoamisen tutkinta kuivui aikanaan kasaan, koska vinkkejä tai muita tietoja ei juuri saatu.

Tutkinta alkoi uudestaan kuluneen kevään aikana, kun poliisi sai vihjeitä, joiden mukaan Kalaton-lammessa olisi mahdollisesti ruumis.

– Ne olivat sen verran varteenotettavia ja siinä määrin tarkkoja, että niitä oli tarvetta tarkastaa, Hämäläinen sanoi.

Hovioikeus vapautti todennäköisin syin epäiltynä vangitun miehen

Kun katoamista tutkittiin vuosina 2006 ja 2007, siihen ei epäilty liittyvän rikosta. Tänä keväänä poliisi käynnisti asiasta rikostutkinnan.

Kesäkuun alussa henkirikoksesta epäiltynä vangittiin alle 50-vuotias nainen ja pidätettiin noin 30-vuotias mies. Heidät vapautettiin jo ennen kesäkuun puoliväliä.

Juhannuksen alla vangittiin uusi epäilty. Käräjäoikeus vangitsi alle 40-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä taposta. Mies kanteli vangitsemisesta hovioikeuteen, joka vapautti hänet kesäkuun lopulla.

Hämäläinen ei tässä vaiheessa kerro, millaista näyttöä miehen vangitsemisen tueksi on ollut. Hänen mukaansa mikään yksittäinen seikka ei ollut ratkaiseva, vaan kyse oli eri lähteistä tulleiden tietojen yhdistämisestä.

– Jos on noin vanhasta asiasta kysymys, niin aika keskeinen merkitys siinä on ollut erilaisilla ihmisten kertomuksilla.

Kaikki kolme vangittuna tai pidätettynä ollutta ovat yhä rikoksesta epäiltynä. Epäiltyjen asemaa arvioidaan loppukesästä, kun viimeiset kuulustelut on tehty.

Joka tapauksessa 14 vuoden takainen katoamistapaus on yhä selvittämättä.
– Ei siinä semmoista selvyyttä näiden toimien aikana ole tullut, Hämäläinen sanoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi