Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Mielipidekirjoitus: Valtimolla epäillään PKO:n tasapuolisuutta - "Näyttää unohtaneen osuustoiminnalliset periaatteet"

  • Lukijan kirjoitus
  • Risto Kuittinen
Valtimolla pelätään, että PKO aikoo tehdä Valtimon ABC:stä pysyvästi kylmäaseman ja lopettaa Sumpin toiminnan pysyvästi. Valtimolla pelätään, että PKO aikoo tehdä Valtimon ABC:stä pysyvästi kylmäaseman ja lopettaa Sumpin toiminnan pysyvästi.

ABC-Valtimo eli kahvila Sumppi on ollut hyvin tärkeä Ylä-Karjalan alueelle, erityisesti valtimolaisille. Sumppi on ollut koronatilanteen vuoksi suljettuna keväästä lähtien. Nyttemmin monia yleisiä paikkoja on jo avattu, myös ABC-liikenneasemia esimerkiksi Juuassa ja Nurmeksessa, mutta Sumppi on edelleen suljettu.

PKO:n toiminta asiassa herättää hämmennystä ja huolta Sumpin tulevaisuudesta. Onko korotilannetta hyväksi käyttäen aikomus muuttaa se pysyvästi polttoaineiden kylmäjakelupisteeksi? Sumppi on valtimolaisille tärkeä palvelupiste, samoin VT 6:n kulkijoille, erityisesti raskaan liikenteen taukopaikkana.

Kotimaan vilkastuneessa matkailutilanteessa Sumpin ovella käy jatkuvasti matkailijoita ihmettelemässä suljettuja ovia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös polttoaineiden epätasainen hinnoittelu PKO:n eri toimipisteissä ihmetyttää ja ärsyttää. Valtimolaiset maksavat jatkuvasti polttoaineistaan kalliimpaa hintaa. Joensuussa hintakilpailu on kovempaa, mutta Ylä-Karjalan alueella samassa ketjussa hintojen tulisi olla samat. Jakelukustannuksilla ja myyntimäärillä ei saa olla vaikutusta, vaan hinnat pitää tasata yhteneväisiksi.

PKO näyttää unohtaneen osuustoiminnalliset periaatteet, joiden mukaan sen toimialueen jäsenistöä pitää palvella tasavertaisesti. Pohjoisimman jäsenistön kurittaminen tällä tavoin on johtanut ostosmatkojen lisääntymisen voimakkaasti Kainuun puolelle.

PKO:ssa ei kannata luottaa, että Nurmes ja Joensuu ovat ainoita asiointisuuntia.

Jäsenistön sitoutuneisuutta omaan alueeseen ja palveluihin lisätään kehittämällä palveluja parempaan suuntaan. ABC-Valtimo ja kahvila Sumppi sijaitsee niin hyvällä paikalla, että PKO:n kannattaa vakavasti harkita uuden liikenneaseman investointia, ehkä jopa samalla konseptilla kuin Juuassa. Välimatkaa seuraaviin liikenneasemiin on riittävästi, ja ABC-Nurmes on ohikulkijoille syrjässä.

Sumpista kehittyisi laajalta alueelta euroja poimiva liikekeskus, mutta riittääkö PKO:lla näkemystä tällaiseen ja halua Ylä-Karjalan alueen kehittämiseen toimialueensa reunoja myöten?

Kalle Myllynen

puheenjohtaja

Satu Tanskanen

sihteeri

MTK-Pielinen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi