Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Maakunta

Siun sote: Koronatestauskapasiteettia lisätään – "Näytteen tulosta on osa joutunut odottamaan liian pitkään"

  • Arttu Koistinen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallisen ohjeen mukaan maskien käytöstä ei tällä hetkellä ole suositusta Pohjois-Karjalan alueella. Kuvituskuva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallisen ohjeen mukaan maskien käytöstä ei tällä hetkellä ole suositusta Pohjois-Karjalan alueella. Kuvituskuva

Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä tilanne koronaepidemian osalta on rauhallinen, kuntayhtymä tiedotti perjantaina.

Siun soten mukaan todettuja tartuntoja on kesä-elokuun aikana ollut kuusi. Näistä neljä on ollut paikallisilla henkilöillä ja kaksi maakunnan alueella vierailleilla.

Todetuissa tapauksissa tartunnalle altistuneet on tavoitettu hyvin. Tartunnat on saatu ulkomailta lukuun ottamatta yhtä perhepiirissä tapahtunutta altistusta, tiedotteessa kerrotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kesän ja lomien aikana ihmiset ovat liikkuneet enemmän, ja nyt arjen alkaessa on tärkeää selvittää lievätkin infektio-oireet. Koronavirustartunta voi ilmetä myös vähäoireisena tai lähes oireettomana, Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns toteaa.

Siun soten mukaan koronavirustestejä otetaan matalalla kynnyksellä. Testimäärät ja koronaan liittyvät yhteydenotot ovat nousseet viimeisen viikon aikana.

Tällä hetkellä testejä otetaan päivittäin noin neljäsataa.

– Näytteenottoaikaa ja näytteen tulosta on osa joutunut odottamaan liian pitkään. Olemme jo lisänneet näytteenottohenkilöstöä, ja teemme yhteistyötä Islabin kanssa, jotta voisimme tehostaa testausketjua. Neuvottelemme tällä hetkellä yhteistyöstä myös yksityisten toimijoiden kanssa, Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen kertoo.

– Toivomme kärsivällisyyttä näytteenottoon hakeutuvilta. Uskomme, että tilanne paranee merkittävästi ensi viikon alussa.

Hakeutuminen näytteenottoon matalalla kynnyksellä on erittäin tärkeää, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan estettyä, Siun sote korostaa.

– Syksyisin muitakin taudinaiheuttajia on usein liikkeellä ja sairaana tulisikin aina jäädä kotiin, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallisen ohjeen mukaan maskien käytöstä ei tällä hetkellä ole suositusta Pohjois-Karjalan alueella.

– Seuraamme ja noudatamme THL:n ohjeita. Tällä hetkellä maskien käyttö perustuu jokaisen omaan harkintaan eli maskia voi halutessaan käyttää, vaikka siitä ei erillistä suositusta olekaan. Siun soten omaa ohjeistusta tarkennamme tarvittaessa, Kaipiainen ilmoittaa.

– Tärkeintä on noudattaa yleisiä hygieniaohjeita. Käsien peseminen ja desinfiointi, yskimishygienia, turvavälien noudattaminen sekä oireisena testeihin hakeutuminen ja kotona pysytteleminen ovat asioista, joista kenenkään ei kannata tinkiä, Sieberns painottaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi