Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Maakunta

Kolumni: Monista Anteista jäljellä on varmin kortti, Antti Häkkänen

Reilu vuosi sitten näytti erittäin todennäköiseltä, että kolmen suuren puolueen puheenjohtaja tulee pian olemaan etunimeltään Antti.

SDP:n puheenjohtaja oli Antti Rinne ja hänen vahva seuraajaehdokkaansa Antti Lindtman. Keskustan puheenjohtajaksi ja Juha Sipilän seuraajaksi oli vahvasti ehdolla Antti Kaikkonen. Ja sitten oli kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen, jonka odotettiin haastavan Petteri Orpon ja vievän tältä puheenjohtajuuden.

Nyt puolueensa puheenjohtajapelissä on näistä Anteista mukana enää Antti Häkkänen. Muille Anteille kävi kalpaten. Demari-Antit jäivät Sanna Marinin jalkoihin, ja kepu-Antin kukisti Katri Kulmuni. Kun keskusta sai nyt puheenjohtajakseen Annika Saarikon, on kyseessä Kulmunia pysyvämpi ratkaisu eikä tälle vähään aikaan haikailla haastajaa Kaikkosesta tai kenestäkään muusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kokoomuksen puoluekokous viime viikonvaihteessa jäi keskustan puoluekokouksen varjoon, koska keskustalla oli tarjota draamaa puheenjohtajaäänestyksessään.

Kokoomuksessa sen sijaan niin Häkkänen kuin toinen Orpon haastajaksi uumoiltu kansanedustaja Elina Lepomäki tekivät jo varhaisessa vaiheessa selväksi, että he tukevat Orpon jatkamista puheenjohtajana seuraavankin kaksivuotiskauden.

Niin Häkkänen kuin Lepomäkikin valittiin selvästi varapuheenjohtajiksi, liki samoilla äänimäärillä. On vain ajan kysymys, milloin heistä toinen valitaan Orpon seuraajaksi, ja heistä todennäköisempi valinta on Häkkänen.

Orpo ilmoitti viikonvaihteessa haluavansa viedä puheenjohtajana puolueensa seuraaviin, vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Se edellyttää kokoomuksen menestystä ensi vuoden kuntavaaleissa sekä gallupkannatuksen nousua sille tasolle, että puolueen voi hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja katsoa vahvasti kamppailevan niissä suurimman puolueen asemasta.

Jos kahden vuoden päästä näkymä ei ole tämä, Orpo saa tehdä tilaa seuraajalleen, joko hyvällä tai pahalla.

Antti Häkkänen on Lepomäkeä vahvempi ehdokas Orpon seuraajaksi siksi, että hän edustaa Orpon tavoin kokoomuksen maltillista valtavirtaa. Ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtaja Lepomäki on sen sijaan äärimmäisen talousliberaali itsenäinen ajattelija, liikemies Björn Wahlroosin suojatti ja jonkinlainen tämän poliittinen inkarnaatio.

Häkkänen osaa Lepomäkeä paremmin kokoomuslaiset pöytätavat ja on noussut viime vuosina puolueensa tähdistöön, määrätietoisesti ja johdonmukaisesti poliittista uraansa rakentaen. Viime vaalikauden lopun tiukkana oikeusministerinä Häkkänen nousi myös kansansuosikiksi, mikä näkyi eduskuntavaalien hurjana äänisaaliina Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Jos 35-vuotias Häkkänen ei näistä monista politiikan Anteista Orpon seuraajaksi tule, niin sitten herää epäilys siitä, että nimi onkin miestä pahempi. Mainituista monista Anteista jäljellä on selvästi varmin kortti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi