Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Maakunta

Hanhien syysmuutto on alkanut Pohjois-Karjalassa

  • Markku Halonen
  • Jarno Artika
Hanhet valloittivat Pohjois-Karjalan pellot runsain joukoin viime keväänä. Hanhet valloittivat Pohjois-Karjalan pellot runsain joukoin viime keväänä.

Hanhien syysmuutto on päässyt hyvään vauhtiin. Aila-myrskyn jälkipuolella puhaltanut pohjoistuuli odotetusti siivitti hanhien lentoa, ja tänään perjantaina on maakunnan eteläosissa nähty tasaista ja voimakasta muuttovirtaa - aina Venäjän puolelta  Savon puolelle asti.

Parvien liikehdintä voimistui tutkan mukaan jo hyvissä ajoin yöllä ja jatkui silmin nähden koko aamupäivän ajan. Liikkeellä olivat tutusti valkoposkihanhet, mutta joukossa on havaittu myös tuhansittain sepelhanhia sekä vähän metsähanhia.

Suurin osa hanhista lensi pysähtymättä Pohjois-Karjalan ohi, ja niitä oletetaankin kertyvän enemmän Etelä-Suomen pelloille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valkoposkihanhia on toki pysähtynyt Pohjois-Karjalaankin jo jonkin verran, mutta määrät eivät ole vielä kovinkaan isoja. Muutto meni lisäksi niin leveällä rintamalla, että parvet saattavat myös laskeutua tavallista isommalle alueelle, eikä jättisuuria kertymiä vielä synny. 

Lintujen viime päivinä vilkkaan syysmuuton erityispiirteenä ovat olleet kuusitiaiset, joita on vaeltanut runsaasti Venäjältä Suomeen.

Perjantaina Kiteen Kyyrönniemen tarkkailupaikalla summattiin yli 2000 kuusitiaista matkallaan länteen. Samaan suuntaan lensivät myös useat sadat närhet ja tuhannet räkättirastaat, joita onkin ollut silmiin pistävän runsaasti liikkeellä myös muualla.

Sepelkyyhkyjen heikko muutto perjantain pohjoistuulisena aamuna kertoo lämpimän sääjakson tulosta ja lintumuuton pahimpien kiireiden talttumisesta, ainakin toistaiseksi. Lämmin jakso jakaa muuttoja pitkälle ajalle.

Esimerkiksi kurjista kiireisimmät ovat nyt lähteneet etelään, mutta huomattava joukko on vielä jäljellä seuraavaa pohjoistuulista aamua ja puoli-ilmaista kyytiä odottamassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi