Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Maakunta

Siun sote: Lieksassa on laaja koronavirusrypäs – maskisuositus astuu voimaan kaupungin alueella välittömästi

  • Arttu Koistinen
  • Esa Kurki
Selvitykset ovat keskittyneet Binderholz Nordicin tehtaalle Lieksassa, Siun sote kertoi jo eilen. Kuvituskuva Selvitykset ovat keskittyneet Binderholz Nordicin tehtaalle Lieksassa, Siun sote kertoi jo eilen. Kuvituskuva

Lieksassa todettiin tiistai-illan aikana kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, Siun sote tiedotti keskiviikkona kello 10:n jälkeen.

Tiedossa olevia altistuneita on useita kymmeniä. Ensimmäinen ryppääseen liittyvä tartunta todettiin maanantaina, eli yhteensä tartuntoja on Lieksassa nyt yhdeksän.

– Jäljitystyö on kesken, joten tartuntojen sekä altistuneiden määrät voivat muuttua jäljitystyön edetessä, tiedotteessa todetaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun sote suosittelee Lieksan kaupungin alueella kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita kansalaisia.

– Lisäksi Lieksan alueella suositellaan välttämään kaikkia yli 50:n hengen kokoontumisia. Nämä tiukemmat varotoimet Lieksan alueella tulevat voimaan välittömästi, ja ne ovat voimassa viikon ajan, jonka jälkeen tilannetta tarkastellaan uudestaan. Siun sote, Lieksan kaupunki sekä Binderholz Nordicin sahan johto tekevät tiivistä yhteistyötä tartuntojen rajoittamiseksi.

Siun soten mukaan tartuntojen jäljille päästiin maanantaina Lieksassa varmistuneen koronavirustartunnan kautta.

– Altistumiset ja tartuntojen jäljitystyö keskittyvät tällä hetkellä Binderholz Nordicin sahalle. Yhteisymmärryksessä Siun soten tartuntatautivastaavien kanssa on sahan toimintaa alettu ajamaan alas.

Siun sote kertoo olevansa suoraan yhteydessä altistuneisiin.

– Oireettomat altistuneet määrätään tartuntatautilain mukaiseen kotikaranteeniin, ja oireiset altistuneet ohjataan koronavirustestiin.

Hengitystieoireita potevien henkilöiden on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon lievissäkin oireissa. Sairaana ei pidä mennä töihin eikä kouluun vaan hakeutua koronavirustestiin ja pysyä kotona, kunnes testitulokset ovat tulleet, Siun sote ohjeistaa.

Lieksan kaupungin valmiusryhmä kokoontuu keskiviikon aikana käsittelemään tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä.

Valmiusryhmä tiedottaa toimenpiteistä kokoontumisen jälkeen. Siun sote tiedottaa tartuntatilanteesta seuraavan kerran torstain kello 12 mennessä.

Lähtökohtaisesti jokainen alueen asukas on itse vastuussa omasta kasvomaskin käytöstään ja vastaa kasvomaskin hankkimisesta ja siitä aiheutuvista kuluista, Siun sote toteaa.

– Henkilön taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle. Siun soten järjestämä kasvomaskien jakelu vähävaraisille Lieksassa on osoitteessa Urheilukatu 3 A, 81700 Lieksa. Jakelupiste on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–12.

Aiemmin aiheesta:

Lieksassa varmistui koronavirustartunta, tarkka alkuperä ei tiedossa - testejä otettu useilta oireilevilta henkilöiltä, joten tartuntoja voi paljastua lisää

Päivitetty 24.9. klo 12.09: Siun sote suosittelee välttämään yli 50 hengn kokoontumisia. Siun sote tiedotti aiemmin kieltävänsä kokoontumiset, mutta sillä ei ole toimivaltuutta tehdä kieltoa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi