Torstai, 28.1.2021 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Maakunta

Keskussairaalalla potilaita ja henkilökuntaa karanteeniin altistumisen takia - Siun soten mukaan koronatilanne Lieksassa on hallinnassa

  • Heidi Kuosmanen
  • Juha Inkinen

Siun sote tiedottaa, että Lieksan koronavirusrypästä lukuun ottamatta sen toiminta-alueella on todettu viime viikkoina koronavirustartuntoja vain harvakseltaan. Tartunnat ja altistuneet on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään, ja tartuntaketjut on saatu katkaistua nopeasti.

Lieksan koronavirustilanne on pysynyt edelleen hyvin hallinnassa, eikä uusia tartuntoja ole varmistunut viimeisten kahden vuorokauden aikana.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että rajoitustoimenpiteet Lieksan kaupungin alueella ovat tuottaneet tulosta, ja 23. syyskuuta kaupungissa alkanut koronavirustilanne on helpottamassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupungin päättämät sulkutoimet ja varotoimenpiteenä tiukennettu maskisuositus jatkuvat 7. lokakuuta saakka.

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia voi sen sijaan järjestää Lieksassa hygieniaohjeita ja muita koronavirukseen liittyviä turvallisuusjärjestelyjä noudattaen.

Siun soten yhtymähallitus hyväksyi 1. lokakuuta kokouksessaan toimitusjohtajan päätöksen rajoitustoimista ajalla 24.- 30. syyskuuta 2020 Lieksassa, eikä jatkanut niitä syyskuun lopun jälkeen.

Karanteenissa olevia henkilöitä on Lieksassa edelleen yli sata, joten on mahdollista, että uusia tartuntoja voi löytyä vielä altistuneiden joukosta.

Kaikkia hengitystieoireita potevia henkilöitä kehotetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon lievissäkin oireissa ja hakeutumaan koronavirustesteihin matalalla kynnyksellä.

Koronavirustestejä otetaan Lieksassa myös tulevana viikonloppuna.

Lieksan tilannetta seurataan jatkuvasti ja siitä tiedotetaan tarvittaessa. Päivittäistä koronavirustilannetta Suomessa ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella voi seurata Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartalta: http://www.thl.fi/koronakartta.

Pohjois-Karjalan keskussairaalalla on asetettu karanteeniin kolme potilasta sekä 18 työtekijää koronavirukselle altistumisen takia.

Karanteeni vaikuttaa tulevien viikkojen aikana fysioterapiapalveluiden saatavuuteen sairaalalla ja osa sovituista ajanvarauksista joudutaan siirtämään eteenpäin.

Altistuneet henkilöt on kartoitettu ja heihin ollaan suoraan yhteydessä.

Valtakunnallinen epidemiatilanne on heikkenemässä, ja sen vaikutukset näkyvät myös Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä.

Valtakunnallisesti suositukset ja rajoitukset vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi työmatkailijoiden on syytä tarkistaa paikalliset ohjeistukset.

Koko Siun soten toiminta-alueella on edelleen voimassa maskisuositus joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida aina välttää. Lieksassa suositus on tiukempi.

Jos koronavirustartuntojen määrä Siun soten alueella kasvaa selvästi, siirrytään tiukempiin suosituksiin ja rajoitustoimiin valtakunnallisten linjausten mukaisesti.

- Jokaisen omalla toiminnalla on merkitystä viruksen leviämisen estämisessä. Varsinkin tulevana vilkkaana tapahtumaviikonloppuna on erittäin tärkeää huolehtia omasta ja toisten turvallisuudesta, vetoaa Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä huolehtimalla turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta, pysymällä sairaana kotona ja hakeutumalla matalalla kynnyksellä koronavirustesteihin.

Siun sote suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen asentamista puhelimiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi