Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Maakunta

Siun sote: Influenssarokotukset käynnistyvät ensi viikolla – "Rokote myös vähentää terveydenhoidon kuormitusta koronaepidemian aikana"

  • Arttu Koistinen
  • Marko Puumalainen

Influenssarokotukset käynnistyvät Siun soten terveysasemilla ensi viikolla, kuntayhtymä tiedottaa. Koronavirusepidemian takia rokotuksia ei tänä vuonna järjestetä joukkorokotuksina vaan ajanvarauksella.

– Influenssarokotuksia oli jo viime vuonna tarjolla ajanvarauksella, ja ne olivat hyvin suosittuja. Tänä vuonna toimitaan viime vuoden hyvien kokemusten pohjalta, ja kaikki aikuisten rokotukset järjestetään ajanvarauksella. Ajan voi varata verkossa tai puhelimitse, terveysasemien ylihoitaja Katja Ahonen kertoo.

Terveysasemien verkkoajanvaraus löytyy sivulta http://www.siunsote.fi/ajanvaraus

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Verkkoajanvarauksessa valitaan kunta, jonka toimipisteeseen ajanvaraus halutaan tehdä, ja valikosta haetaan palveluksi influenssarokotusaika. Verkkoajanvarauksen kautta löytyvät myös neuvolaikäisten lasten sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rokotusajat, Siun sote ohjeistaa.

Verkkoajanvarausta suositellaan ensisijaisena tapana varata aika influenssarokotukseen, mutta puhelimitsekin se onnistuu. Ajan voi varata soittamalla terveysaseman ajanvaraus- ja neuvontanumeroon. Tiimimalliin siirtyneiden terveysasemien asiakkaat voivat soittaa myös omalle yhteyshenkilölleen, tiedotteessa kerrotaan.

– Koronatilanteen takia terveysasemien puhelinpalveluissa on aika ajoin ruuhkaa, ja tyypillisesti puhelinpalvelut ovat ruuhkaisimmillaan aamupäivisin. Jos ajanvarausta ei ole mahdollista tehdä verkossa, rokotusajasta kannattaa soittaa mieluummin iltapäivällä ja jättää takaisinsoittopyyntö, Ahonen kertoo.

Koronatilanteen takia terveysasemien puhelinpalveluissa on aika ajoin ruuhkaa.

Katja Ahonen

Lasten ja nuorten influenssarokotukset järjestetään entiseen tapaan neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Neuvolaikäisten lasten influenssarokotuksiin ajan voi varata verkossa tai neuvoloiden puhelinpalvelusta (puh. 013 330 2841).

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset alkavat loka–marraskuun vaihteessa, ja niistä tiedotetaan tarkemmin koulun kautta, Siun sote ilmoittaa.

Siun soten palvelujen piiriin kuuluville ikäihmisille rokotukset tarjotaan kotihoidossa, hoivakodeissa ja terveyskeskussairaaloissa.

Päiväkoti-ikäisten lasten influenssarokotuksia annetaan myös päiväkodeissa.

– 2–6-vuotiaat lapset käyvät neuvolassa pääsääntöisesti vain kerran vuodessa syntymäpäivänsä aikaan, joten rokotteen hakeminen on yleensä tarkoittanut ylimääräistä neuvolakäyntiä. Haluamme tehdä rokotteen ottamisen mahdollisimman helpoksi. Lapselle voi ottaa rokotteen samalla, kun hakee hänet päiväkodista, neuvolapalveluiden ylihoitaja Anita Lindevall kertoo.

Tarkemmin päiväkotien rokotusajankohdista tiedotetaan perheille päiväkotien kautta. Rokotukset alkavat marraskuun alussa.

– Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista. Tämä on erityisen merkittävää, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäinen vauva. Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia, neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palvelujen ylilääkäri Sanni Penttilä toteaa.

Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista.

Sanni Penttilä

Siun soten mukaan koronaepidemian aikana on entistäkin tärkeämpää suojautua kausi-influenssalta.

Sen lisäksi että rokotus vähentää influenssaan sairastumisen riskiä, se vähentää terveydenhoidon kuormitusta koronaepidemian aikana, tiedotteessa perustellaan.

Kauden 2020–2021 influenssarokotteena käytetään pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille. 2–6-vuotiaille voidaan valita myös FluenzTetra-nenäsumuterokote.

– Molemmat rokotteet antavat suojan kahta A- ja kahta B-influenssaviruskantaa vastaan.

Maksuttoman rokotuksen saavat henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

– Kausi-influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollista saada myös omakustanteinen rokote pneumokokkia vastaan. Kaikki rokotuskäynnit ovat maksuttomia, Siun sote ilmoittaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi