Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Maakunta

Mene konttiin, saat tikun nenään - Joensuun tartuntarypäs aiheutti selkeän testauspiikin viime viikolla

  • Jaana Kainulainen
  • Marko Puumalainen
Pihlajalinnan koronatestus tapahtuu Linnunlahdella. Testauskontiin pääsee ajanvarauksella, jolloin jonoja ei synny ja tartuntariskiltä vältytään. Pihlajalinnan koronatestus tapahtuu Linnunlahdella. Testauskontiin pääsee ajanvarauksella, jolloin jonoja ei synny ja tartuntariskiltä vältytään.

Viime viikon tartuntarypäs aiheutti Joensuussa piikin koronatestaukseen. Enimmillään testejä on tehty 800 päivässä.

Testattavien määrä nousi hetkellisesti jopa 20 prosenttia.

- Tällä viikolla testejä on tehty jopa 300 päivässä meidän testauspisteissä, kertoo vs. ylihoitaja Katja Ahonen Siun sotesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yli puolet testeistä tehdään tällä hetkellä yksityisillä testiasemilla

- Olemme pyrkineet viime viikkoina hyödyntämään mahdollisimman paljon ulkopuolisten palveluntuottajien näytteenottokapasiteettia ja varanneet aikoja heidän näytteenottoon.

Pohjois-Karjalassa testejä tehdään 11:ssä eri paikassa. Siun soten testauspaikkoja on keskussairaala mukaan lukien yhteensä kahdeksan ja yksityisten terveydenhuollon toimijoiden testiasemia kaupungissa on kolme.

Siun sote voi järjestää näytteenoton myös oireisen henkilön kotona, mikäli oireisen henkilön liikkuminen näytteenottopisteelle ole mahdollista.

Vastauksen koronatestistä saa tällä hetkellä nopeimmillaan muutamassa tunnissa, ja pisimmillään vastausta saa odottaa kaksi vuorokautta.

2406820 Koronakonttiin ei ollut tunkua keskiviikkona aamupäivällä.

Koronatestaus on tuonut uutta käyttöä merikonteille.

Joensuussa suuri osa testeistä tehdään konteissa, kun yksityiset terveysasemat tekevät niissä testejä. Myös Siun sote on kontteihin kallellaan, sillä esimerkiksi Siilaiselle valmistuu ensi viikolla uusi testauskontti katoksineen.

Myös Pihlajalinna testaa Joensuussa raviradan tuntumassa olevassa merikontissa, jonne pääsee ajanvarauksella.

- Testiin mennään ajanvarauksella, joten jonoja ei synny, kertoo Pihlajalinnan aluejohtaja Niina Malinen.

Koronatestauksen vieminen erilleen muista terveydenhuollon palveluista on perusteltua pelkästään tartuntariskin minimoimisen takia.

Esimerkiksi Terveystalo testaa toimipaikkansa yhteydessä olevassa parkkihallissa, eivätkä testattavat ole tervetulleita terveysaseman sisätiloihin. Näytteenottoon pääsee ilman ennakkoilmoittautumista.

Ampumahiihdon maailmancup vaatii Joensuun seudulta lisää testauskapasiteettia. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan omistama PK Terveys vastaa Kontiolahden tapahtuman talkoolaisten testauksesta.

- Mikäli kokemukset testauksen sujuvuudesta ovat hyvät ja kysyntää palvelulle edelleen on, harkitsemme palvelun avaamista kaikille. Katsomme lähipäivät kysyntätilanteen kehittymistä, toteaa PK Terveyden toimitusjohtaja Tiina Tolvanen.

PK Terveys testaa Prismalla sijaitsevan toimipisteensä läheisyydessä aja sisään -periaatteella ajanvarauksen kautta.

Maailmancupissa kilpailijoiden testauksesta vastaa kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU.

- Meidän kautta on järjestetty näytteenottajat, jotka ovat terveydenhoidon ammattilaisia ja analysointikumppani. Nämä on Suomen terveyslainsäädännön vaatimusten mukaisesti hoidettu, kertoo Kontiolahden Urheilijoiden Jarno Lautamatti.

Urheilijoille kilpailut ja harjoituspaikkojen vaihtuminen tietävät melkoista testirumbaa. Moni suomalaisurheilija, kuten ampumahiihtäjä Mari Eder, on kertonut sosiaalisessa mediassa lukuisista koronatesteistä viikon aikana.

Covid-näytteitä otetaan yli kymmenessä paikassa

Siun sote: Testauspaikat 7 terveysasemalla, joita ovat Siilaisen, Kontiolahden, Ilomatsin, Liperin, Nurmeksen, Lieksan ja Kiteen terveysasemat sekä keskussairaala. Testejä otetaan 170-300 päivässä. Tulos valmistuu 0-2 vuorokauden kuluessa.

Terveystalo: Testauspiste toimii Ykköspaikoituksen parkkihallissa, jonne ajetaan Kirkkokadun puolelta. Oireisten asiakkaiden ei toivota menevän terveysaseman sisätiloihin. Testimäärä päivässä vaihtelee 70-100 välillä. Tulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa.

Pihlajalinna: Näytteenottopaikka toimii osoitteessa Linnunlahdentie 9. Tekee noin150-200 testiä päivässä. Vastausaika on tällä hetkellä noin 1,5 vuorokautta.

Mehiläinen: testauspiste toimii osoitteessa Rantakatu 24. Testaa noin 200 koronaoireista päivässä. Tulos luvataan pääsääntöisesti samana päivänä, viimeistään vuorokauden sisällä näytteenotosta.

PK Terveys: testaa tällä hetkellä vain ampumahiihtokisojen talkoolaisia Prismalla.

Pohjois-Karjalassa otetut näytteet anlaysoidaan useammassa eri laboratoriossa, joita ovat Islab, Synlab ja Biopsensen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi