Keskiviikko, 20.1.2021 
Sebastian
Maakunta

Siun sote: Kontiolahden Varparannan koulussa 30 oppilasta altistunut koronalle – Joensuussa useita uusia tartuntoja lauantaina

  • Aaro Virolainen

Kontiolahden Varparannan koulun opettajia ja noin 30 oppilasta on altistunut koronavirustartunnalle, kertoi Siun sote lauantaina.

Sairaanhoitopiiri on puhelimitse yhteydessä altistuneisiin viimeistään sunnuntain aikana. Tartunnalle altistuneet on määrätty tartuntatautilain mukaiseen 10 päivän karanteeniin.

Lauantaina Siun sote totesi yhdeksän uutta tartuntaa, joista lähes kaikki Joensuussa. Uusien tartuntojen lähde saatiin selvitettyä. Tartunnoista suurin osa oli jo karanteeneissa olleilla ja liittyi aiemmin todettuihin tartuntaryppäisiin.

– Varparannan koulun altistumisten lisäksi uusia altistumisia ei juurikaan tullut, todettiin Siun soten tiedotteessa.

Toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen arvioi, että karanteeneissa oli noin 400–500 ihmistä. Hänen käsityksensä oli, ettei Kontiolahteen saapuneilla ampumahiihtäjillä huoltojoukkoineen ollut todettu uusia tartuntoja.

Eräs ulkomaalainen ampumahiihtäjä nostatti kotimaassaan julkisen metakan ja vaati uutta testiä. Hän arvioi, että tulos oli väärä.

– Vaikka tänään olisi negatiivinen testi, huomenna voi olla positiivinen. Tartunta voi tulla mistä vaan, Sirpa Kaipiainen kuvaili tartuntoja yleisellä tasolla.

Hän ei tiennyt, oliko ampumahiihtäjä saanut vaatimansa uuden testin.

 

THL:n ja Siun soten tietojen perusteella Joensuussa on varmistunut arviolta 35 uutta tartuntaa kuluvan viikon aikana. Viime viikolla tartuntoja oli Joensuussa 51.

Testejä tekevät myös yksityiset lääkäriasemat. Pelkästään Mehiläinen on varmistanut Joensuussa 15 uutta tartuntaa viikon sisällä ja yhteensä 39 tartuntaa Joensuussa epidemian aikana. 

 

Tohmajärvellä on koko epidemian aikana todettu viisi tartuntaa, joten tästä lähtien viranomaiset kertovat myös Tohmajärven uusista tartunnoista.

Joensuussa tartuntoja on yhteensä vähän yli 150, Lieksassa ainakin 37 ja Liperissä 10 koko epidemian ajalta.

Maakunnan muissa kunnissa ja Heinävedellä tartuntoja on ollut alle kymmenen THL:n tietojen perusteella. Tartunnat päivittyvät rekisteriin usein noin päivän viiveellä.

Avin päätöksellä kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ulkona ja sisällä on kielletty Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa huomisesta sunnuntaista alkaen. Kielto on voimassa vielä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

Karanteenilla estetään koronaviruksen leviämistä

Karanteeneilla estetään koronavirusta leviämästä. Tartunnan saaneet määrätään tartuntatautilain mukaiseen eristykseen ja tartunnalle altistuneet tartuntatautilain mukaiseen kananteeniin.

Tartuntalain mukaiseen 10 vuorokauden karanteeniin määrättyjen tulee pysyä kotona. Karanteenin aikana ei saa olla lähikontaktissa kodin ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

Karanteeniin asetetun perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen  kanssa.Terveydenhuolto antaa perheille ohjeet siitä, miten toimia, jos oireita ilmenee karanteenin aikana.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään tarvittaessa kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi