Perjantai, 15.1.2021 
Solja
Maakunta

Siun sote: Pohjois-Karjalassa on tämän viikon aikana todettu 16 koronatartuntaa - "Uusia tartuntoja varmistuu päivittäin"

  • Jani Leinonen
  • Kimmo Kirves
Siun soten mukaan testauskapasiteettia olisi tällä hetkellä enemmän kuin testeihin on tulijoita. Kuva Mehiläisen testauspaikalta Joensuun keskustasta viime viikolta, jolloin testiin paikoin jonotettiin. Siun soten mukaan testauskapasiteettia olisi tällä hetkellä enemmän kuin testeihin on tulijoita. Kuva Mehiläisen testauspaikalta Joensuun keskustasta viime viikolta, jolloin testiin paikoin jonotettiin.

Siun soten toiminta-alueella eli Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä on alkuviikon aikana varmistunut 16 uutta koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista on Joensuussa ja Lieksassa, mutta yksittäisiä tartuntoja on todettu eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Siun sote tiedotti koronatilanteesta torstaina iltapäivällä.

– Tilanne elää tällä hetkellä koko ajan, se voi muuttua jopa tunneissa. Uusia tartuntoja varmistuu päivittäin, ja jäljitystyötä tehdään koko ajan, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Osa uusista tartunnoista on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä, eikä laajempia altistumisia syntynyt. Osa tartunnoista puolestaan on johtanut laajempiin altistumisiin muun muassa työpaikoilla sekä kahdessa päiväkodissa Joensuussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun sote on puhelimitse yhteydessä henkilöihin, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa ja asettaa altistuneet tartuntalain mukaiseen 10 vuorokauden karanteeniin.

Päiväkodit ja työpaikat tiedottavat itse asiakkaitaan karanteenien vaikutuksesta toimintaansa. Siun soten alueella karanteenissa on tällä hetkellä lähes 190 henkilöä. Enimmillään viime viikonlopun lopulla karanteenissa oli jopa 700 henkilöä.

Tartuntojen jäljitystyössä on lisäksi tullut esille myös uusia mahdollisia altistumistilanteita ravintoloissa Joensuussa viime lauantaina. Mahdolliset altistumispaikat on kerrottu tämän jutun lopussa.

Tartuntojen alkuperä on Siun soten mukaan pääsääntöisesti pystytty jäljittämään joko aiempiin tartuntaketjuihin tai kontakteihin muualla kotimaassa sellaisilla alueilla, joissa epidemia on leviämisvaiheessa. Muutamassa tapauksessa tartunnan alkuperä on jäänyt epäselväksi ja selvittäminen jatkuu.

– Jäljitystyössä on huomattu, että moni hakeutuu testeihin vasta pari päivää oireiden alkamisen jälkeen. Kun näytteen vastaus saapuu 1–2 vuorokaudessa ja jäljitystyö aloitetaan, on altistumistilanteistakin kulunut jo helposti viikko. Olisi todella tärkeää saada tätä viivettä lyhyemmäksi, eli testeihin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen, toivoo Sieberns.

Koronatestien määrä Pohjois-Karjalassa on ollut laskusuunnassa viime päivinä, ja testejä pystyttäisiin ottamaan paljon enemmän kuin kysyntää on.

Itä-Suomen aluahallintovirasto on kieltänyt yli 50 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa vuoden loppuun saakka. Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa on ensi sunnuntaihin asti voimassa tiukempi, yli 20 hengen tilaisuuksia koskeva rajoitus.

Siun soten toiminta-alueen epidemiatilannetta ja sen edellyttämien toimenpiteiden riittävyyttä arvioidaan alueellisessa Covid-19-tilannekuvatyöryhmässä, joka kokoontuu viikoittain torstaisin iltapäivällä.

Joensuu:

La 28.11. klo 16–17 Ravintola Torero

La 28.11. klo 17–18 Suvannon Santra

La 28.11. klo 18.30–20 Viihdekeskus Cosmic

La 28.11. klo 21.30–22 Hutikan baari/Eno

ma 23.11. Ravintola Metla klo 13–13.30

su 22.11. Ravintola La Dolce Vita klo 14

Lieksa:

to 26.11. Pub Icella 9–11

ti 24.‒ke 25.11. Pub Icella klo 9–14

su 22.11. Lobos pizzeria klo 11–21

Listaan on koottu tiedot sellaisista paikoista, joissa kaikkia tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleita henkilöitä ei voida varmuudella nimetä. Siksi samaan aikaan samassa paikassa olleita kehotetaan seuraamaan oireitaan ja välttämään turhaa liikkumista muun muassa riskiryhmään kuuluvien luona.

Koronaepidemiaan liittyvät toimintaohjeet sekä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen siunsote.fi/korona.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi