Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Maakunta

Enolainen Kimmo Turunen, 35, istui seitsemän vuotta illat autotallissa ja joi - vasta vaimon avioerohakemus sai hakeutumaan hoitoon

  • Saija Kauhanen
  • Kuvat: Juha Inkinen
Jaana ja Kimmo Turusen parisuhteessa on eletty raskaita vuosia perheenisän alkoholismin takia. Nyt Turuset elävät parisuhteessaan päivän kerrallaan ja katsovat luottavaisina tulevaisuuteen. Jaana ja Kimmo Turusen parisuhteessa on eletty raskaita vuosia perheenisän alkoholismin takia. Nyt Turuset elävät parisuhteessaan päivän kerrallaan ja katsovat luottavaisina tulevaisuuteen.

Addiktion syy ei ole aineissa vaan ihmisen sisällä, sanoo riippuvuusasiantuntija. Kimmo Turunen löysi itsestään vahvan riittämättömyyden tunteen.

Se maistui hirveän hyvältä jo ensimmäisellä kerralla. Toi hyvän olon ja vapauden tunteen. Kimmo Turunen, 35, tunsi jo nuorena, että alkoholi oli hänen juttunsa.

Julkaisemme joulun ja uuden vuoden aikana uudestaan vuoden suosituimpia juttujamme. Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 5.3.2020.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rinnalle löytyi tyttöystävä Jaana, jonka kanssa vietettiin normaalia nuoren parin elämää. Käytiin välillä juhlimassakin, kuten nuoret käyvät. Perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi, kun vanhemmat olivat vähän yli kaksikymppisiä ja toinen parin vuoden päästä. Perheen äidille jäi päävastuu lapsista, kun isä tykkäsi käydä edelleen viihteellä.

Pitkään se oli melko tavallista nuoren perheen elämää. Käytiin töissä, hoidettiin lapsia ja alettiin rakentaa omakotitaloa Enoon. Kimmo Turunen ahersi rakennuksella yhdeksän kuukauden ajan vuorotyönsä ohella.

– Se oli etenkin Kimmolle raskasta aikaa. Kun talo valmistui, en ehkä osannut kiittää ja kehua Kimmoa urakasta tarpeeksi. Hän jäi vähän tyhjän päälle, kun elämä yllättäen rauhoittui. Sitten alkoholi alkoi täyttää tyhjiötä, Jaana Turunen, 35 muistelee.

addiktio-seminaari2Karjalainen20200229

Kimmo Turunen kävi töissä ja istui illat autotallissa viinapullojen kanssa. Seitsemän vuoden ajan juominen oli päivittäistä.

– Arkisin se oli tarkkaa touhua. Juominen oli tehtävä tiettyyn aikaan, ja juomaa oli otettava tietty määrä, jotta selvisin aamulla töihin. Vapailla juomiselle ei ollut sitten mitään rajoja. Joskus olin ennakoinut ja pyytänyt maanantain jo etukäteen vapaaksi. Välillä olin sairauslomilla.

Turunen kertoo olleensa "harmiton ja hyväntahtoinen juoppo".

– En riehunut, enkä useinkaan ilennyt mennä taloon sisälle perheen luokse. Istuin vain autotallissa yksikseni. Vaimo suojeli minua, ja säästi lapset pahimmalta.

Kun isä istui autotallissa, äiti pyöritti perhettä. Jaana Turunen vastasi seitsemän vuoden ajan yksin lähes kaikesta: kaupassa käynneistä, ruoanlaitosta, lasten koulunkäynnistä ja harrastuksista.

– Olin kokonaan poissa perheen elämästä, Kimmo Turunen toteaa.

Kun talo valmistui, en ehkä osannut kiittää ja kehua Kimmoa urakasta tarpeeksi.

Jaana Turunen

Viime kevät oli käännekohta. Jaana Turunen jätti tuolloin avioerohakemuksen. Lapsille tilanne oli yllätys, sillä heitä oli suojeltu paljolta.

Erohakemus oli Kimmo Turuselle syy ryypätä vielä enemmän. Ryypiskelyn myötä hän sai haimatulehduksen ja oli kevään aikana 2–3 kuukautta sairauslomalla. Kesän alussa Turunen oli jo fyysisesti ja henkisesti niin huonossa kunnossa, että hänen isänsä vei hänet katkolle. Jo sitä ennen vaimo ja lapset olivat muuttaneet perheen yhteisestä kodista pois.

– Katkolla hoitajat kysyivät, että haluanko jatkaa entistä elämää vai päästä hoitoon. Olin ihan poikki ja halusin hoitoon.

Turunen pääsi Kontiolahden Helppi-yhteisöön. Helppi on kuntouttava päihdehuollon laitoshuoltoyhteisö päihderiippuvaisille miehille.

– Olin Helpissä lokakuulle asti. Vieroittauduin alkoholista ja osasta lääkkeitä. Asioita käytiin läpi monella eri tavalla, ja löysin itsestäni vahvan riittämättömyyden tunteen. Se on ajanut alkoholin käyttöön.

Intensiivijakson jälkeen Kimmo Turunen on käynyt Helpissä kolme viikon mittaista intervallijaksoa. Arjessa häntä tukevat AA-ryhmät. Töihinpaluu on onnistunut hyvin.

– Suhtauduin ennakkoluuloisesti ryhmiin, mutta vertaisilta olen saanut parhaan tuen.

Helppi-jakson aikana elämään tuli mukaan myös liikunta.

– Olen alkanut käydä taas kuntosalilla, välillä yhdessä vaimon kanssa. Hän on käynyt salilla jo pitkään.

Juominen oli tehtävä tiettyyn aikaan, ja juomaa oli otettava tietty määrä, jotta selvisin aamulla töihin.

Kimmo Turunen

Enoon rakennetun omakotitalon ovet olivat avoinna perheen isälle Helppi-jakson jälkeen. Avioeroa ei aiota hakea. Elämää eletään päivä kerrallaan. Jaana Turunen myöntää, ettei sisään kertyneen kiukun, epävarmuuden ja luottamuspulan taakse jättäminen käy hetkessä.

– Vähän aikaa sitten hätkähdin vielä jokaista tölkin napsahdusääntä. Nyt tiedän, että Kimmo siellä juo vain Batterya. En pelkää enää.

Kun mielihyvästä tulee elämisen ehto

addiktio-seminaari6Karjalainen20200229 Juha Lantz tietää, että addiktilla on tasan kaksi tunnetta: ok ja vituttaa.

Riippuvuusasiantuntija, kouluttaja Juha Lantz tietää, miltä tuntuu, kun aine on loppu ja uutta pitäisi saada. Lantz oli nuorena amfetamiinikoukussa.

– Olin hyvä urheilija, mutta koin, etten riitä mihinkään. Amfetamiini toi hetkellisen hyvän olon, ja tarjosin sitä myös silloiselle tyttöystävälleni. Hän ei saanut kiksejä siitä eikä mistään muustakaan aineesta, jota tarjosin. Minä taas sain aineista kaiken toivomani. Se oli elämisen ehto.

Lantz on työskennellyt 20 vuotta päihderiippuvuksien hoidon parissa esimerkiksi Myllyhoitoklinikalla ja lastensuojelussa. Tällä hetkellä hän tekee töitä päihdeperheiden vanhempien kanssa tamperelaisessa Päiväperhossa. Viime viikolla Lanzt oli kouluttamassa päihdealan asiantuntijoita ja päihderiippuvaisia addiktioiden hoidosta Joensuussa.

Lantz tietää, etteivät pahat addiktiot, kuten peliriippuvuus, näy välttämättä päälle päin.

– Asiakkaissa on paljon elämässään menestyneitä. Päihteet vain kuljettavat elämää.

Lantz puhuu addiktiosairaudesta käyttäytymismallina, mikä tuottaa hetkellistä mielihyvää mutta vaikuttaa pitkään jatkuessaan negatiivisesti elämään.

– Ongelma ei ole alkoholissa tai huumeissa, vaan ihmisessä itsessään. Jokainen päihdetyöntekijä tietää, ettei riippuvuus ole tahdonvoimasta kiinni. Tahdonvoimaa löytyy, mutta se suuntautuu väärään osoitteeseen.

Pahasti addiktoituva ihminen siirtyy helposti addiktiosta toiseen. Päihteet voivat vaihtua pelaamiseen ja pelaaminen nettipornoon.

– Joku syy aineen käytölle tai pelaamiselle löytyy aina. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi lapsuuden traumatausta, geeniperimä ja ympäristötekijät.

Kun addiktoituva ihminen kokeilee esimerkiksi huumeita, hän voi tuntea jo ensimmäisellä kerralla, että "tämä on nyt kova juttu".

– Mielihyvästä tulee elämisen ehto. Aivot kertovat, että aina tarvitaan uusi annos. Muuten koittaa kuolema. Siksi kohtuukäyttö onnistuu harvoin näiltä tyypeiltä. Kun mielihyväkeskus lähtee yhden tai kahden kossupaukun jälkeen laukalle, se on menoa.

addiktio-seminaari5Karjalainen20200229

Päihteistä irti pääseminen vaatii Lantzin mukaan aina tunteiden käsittelyä. Toipumisen tielle lähdetään hyvän suunnitelman, toistojen ja välitavoitteiden avulla. Usein liikkeelle lähdetään motivoivasta kriisistä.

– Muutosta tapahtuu, kun ihminen pyytää apua, myöntää riippuvuutensa ja saa tunnetaitojen avulla taas kosketuksen itseensä. Muistan, miten itseänikin ärsytti puhua hoidossa tunteista, vaikka se on toipumisen perusedellytys.

Lantz kritisoi Tampereen kaupungin huumehoitomallia, jossa saa käyttää huumeita.

– Periaatteena pitää olla päihteettömyys. Korvaushoito vaatii aina myös psykososiaalisen tuen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi