Maanantai, 8.3.2021 
Vilppu
Maakunta

Ilomantsin tammikuun koronatartunnat osoittautuivat viruksen brittimuunnokseksi - tartunnan alkuperä on muualla Suomessa

  • Helen Hyttinen
  • Mikko Makkonen

Ilomantsissa tammikuun aikana todetut koronavirustartunnat ovat paljastuneet koronaviruksen brittimuunnokseksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Siun soten alueella todetaan koronaviruksen aiempaa selvästi helpommin tarttuvaa virusmuunnosta, sotelta tiedotetaan.

Ilomantsin tartuntaryppäässä on todettu yhteensä 21 koronavirustartuntaa. Tartunnat ja altistumiset ovat pääosin tapahtuneet perhepiirissä, mutta niihin on liittynyt myös laajempia altistumisia Ilomantsin peruskoulussa. Siun sote on tiedottanut näistä aiemmin, ja altistuneet on asetettu karanteeniin. Tartunnan alkuperä on selvitetty, ja se on muualla Suomessa.

Siun sote järjestää koronavirustestit kaikille Ilomantsin tartuntaryppäässä viimeisen 14 vuorokauden aikana altistuneille henkilöille. Testit otetaan tiistain ja keskiviikon aikana. Virusmuunnos paljastui, kun Siun sote toimitti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeiden mukaisesti näytteitä analysoitavaksi virusmuunnoksen varalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suosituksilla ja rajoituksilla estetään viruksen leviämistä

Virusmuunnosten leviämisen riskin takia koko Suomessa on suositeltu kasvomaskien käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille sekä turvavälien pidentämistä kahteen metriin. Karanteenit ovat myös pidentyneet uudelleen 14 vuorokauden pituisiksi.

Pohjois-Karjalassa ovat voimassa koko maakuntaa koskevat alueelliset suositukset ja rajoitukset, joiden tarkoituksena on estää tartuntojen leviämistä väestössä. Epidemiatilannetta sekä alueellisia suositus- ja rajoitustoimia arvioidaan viikoittain torstaisin alueellisessa koronaviruksen tilannekuvatyöryhmässä, kansallisten linjausten mukaisesti.

Itä-Suomen aluehallintoviraston määräys 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta on voimassa 22. helmikuuta saakka. Rajoitusta suositellaan noudattamaan kaikissa muissakin tilaisuuksissa. Aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäliikuntaa ja ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa suositellaan toistaiseksi välttämään.

Ylei­nen etä­työ­suo­si­tus on voi­mas­sa ja matkustamista kotimaassa ja ulkomailla suositellaan välttämään. Ul­ko­mail­ta pa­lat­taes­sa on tär­keää nou­dat­taa omaeh­tois­ta ka­ran­tee­nia. Kas­vo­mas­kin käyt­töä suo­si­tel­laan kai­kis­sa ti­lan­teis­sa, jois­sa lä­hi­kon­tak­te­ja ei voi­da vält­tää.

Kaikki alueelliset suositukset ja rajoitukset löytyvät Siun soten verkkosivuilta osoitteesta https://www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90